Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

#MeToo – Det vi helst ikke vil snakke om


 • Er du ledig? Beklager at jeg ikke tar den første drosjen, men jeg har opplevd ting. Jeg er ikke rasist, men foretrekker å kjøre med en nordmann.

 

Alt for ofte opplever jeg at kvinner ikke vil eller ikke tør kjøre drosje med en innvandrer bak rattet. I noen tilfeller er det kanskje rasistiske holdninger, i mange tilfeller er det en ubegrunnet fremmedfrykt, men i noen tilfeller er det også snakk om virkelige og dårlige erfaringer hvor en drosjesjåfør med innvandrerbakgrunn har begått seksuell trakassering.

Jeg har lenge lurt på om jeg skulle skrive om dette. Noen vil umiddelbart beskrive det som rasistisk når jeg hevder at flerkulturelle innvandrere er overrepresentert når det gjelder seksuell trakassering i blant annet drosjenæringen. Andre, og det er jeg nok mer redd for, vil bruke slike uttalelser som bevis på at innvandrere generelt oppfører seg slik. Slik er det naturligvis ikke. De aller fleste innvandrere som kjører drosje oppfører seg ordentlig og gjør en fantastisk jobb.

For mange år siden jobbet jeg i restaurantbransjen. Der opplevde vi at grupper av enslige innvandrere oppsøkte utesteder og var verstinger i å beføle kvinnelige gjester og servitører. Når enkelte utesteder nektet noen av disse adgang ble de beskyldt for diskriminering i media. Uten at jeg kjenner til situasjonen i utelivsbransjen i dag vil jeg være positivt overrasket om situasjonen er annerledes i dag.

Og offentlige myndigheter gjør det heller ikke enklere. For noen år siden fikk Høyres Torhild Aarbergsbotten vedtatt i Fylkestinget at taxisentralene var forpliktet til å gjennomføre «etisk opplæring» nettopp for å bekjempe en uhøvisk opptreden fra drosjesjåførenes side. Selskaper som Trøndertaxi har fulgt opp dette og jobber systematisk for å unngå at seksuell trakassering skjer og for at de få tilfellene som rapporteres blir håndtert på en god måte. Det skal rett og slett være nulltoleranse for slik opptreden. Men når de nye taxisentralene slapp til i fjor «glemte» fylkeskommunen å stille de samme kravene til de nye selskapene.

Jeg har mange venner blant innvandrerne og vet at de aller fleste oppfører seg bra. Men hvis vi skyver under en stol at noen av mennene har med seg uakseptable holdninger til kvinner fra sitt hjemland vil vi heller ikke løse problemet. Dessverre hjelper det ikke bare med informasjon. Gjennom introduksjonsprogrammet og andre ordninger blir innvandrere informert om norsk kultur, norske regler og lover. Likevel skjer dette. Kanskje ikke så rart. Norske menn begår også overgrep og seksuell trakassering selv om de er født og oppvokst i Norge.

Derfor har MeToo-kampanjen vært viktig. Den har ført til at mange har blitt tvunget til å ta temaet på alvor. Mange organisasjoner og virksomheter har skjerpet sine rutiner og sine tiltak mot seksuell trakassering. Dette må skje også i innvandrermiljøet og i regi av alle offentlige aktører og andre som arbeider med integrering.

Derfor håper jeg på den samme åpenhet om holdningene til kvinner blant enkelte menn med innvandrerbakgrunn som vi har hatt ellers etter at MeToo-kampanjen startet.

06/12/2017 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk, Uncategorized | , , , ,

3 kommentarer »

 1. Har du noe som helst underlag som understøtter dette eller er det rett og slett synsing? Både at de andre sentralene skal være verre enn Trøndertaxi og at innvandrere er overrepresentert. I sp fall må du underbygge teksten din og vise til hvilke kilder du benytter.

  Kommentar av theneworderweb | 07/12/2017

 2. Jeg skriver ikke at «de andre sentralene» er verre enn Trøndertaxi. Det jeg skriver er at myndighetene ikke stilte de samme kravene til etisk skolering til de nye sentralene som til de «gamle» (Trøndertaxi og Norgestaxi i Trondheim). Så vet jeg at Trøndertaxi fokuserer på dette i skoleringen og dessuten har gode rutiner.

  At innvandrere er overrepresentert baserer jeg på hva mine kvinnelige taxikunder selv sier til meg. I løpet av mine 15 år som taxisjåfør har jeg kanskje opplevd 2-3 ganger at de forteller om egenopplevd seksuell trakassering fra etnisk norske sjåfører og mange ganger så ofte har jeg hørt det samme sagt om sjåfører med innvandrerbakgrunn.

  Forøvrig viser jeg til en kommentar jeg nettopp la ut på FB-siden til Trondheim24:

  Jeg vil forsøke meg på noen avsluttende og oppsummerende kommentarer fra min side:
  1. Jeg fryktet at denne debatten ville bli usaklig. Ofte dukker nettrollene opp i kommentarfeltet på slike saker. Frykten var ubegrunnet. Alle innlegg har vært saklige.
  2. Jeg tilhører dem som setter pris på et mangfoldig Norge, og jeg synes innvandring har bidratt til å gjøre Norge til et bedre land å bo i. Dette innlegget har derfor ikke vært et forsøk på å fremme argumenter mot innvandring.
  3. De aller fleste drosjesjåfører, både etnisk norske og innvandrere, gjør en utmerket jobb og opptrer uklanderlig i forhold til kvinner.
  4. Det hadde naturligvis vært en fordel å kunne vise til forskning eller statistikk. Hvis noe slikt finnes hos politiet, drosjesentralene, taxiforbundet eller andre aktører ville det være fint om resultatene ble publisert. Men jeg synes ikke man skal undervurdere erfaringer fra 15 år som drosjesjåfør. Hvis en sykepleier, lærer eller politimann uttaler seg om forhold innen deres yrke lytter vi naturligvis til hva de sier.
  5. Selv om jeg ikke har hatt tilgang på statistikk er det velkjent for de fleste at en del innvandrere kommer fra kulturer hvor forholdet mellom mann og kvinne er helt annerledes enn i Norge i dag (men kanskje mer likt det situasjonen var i Norge for 50 eller 100 år siden). Er det da så usannsynlig at menn med slike tradisjoner i noen tilfeller opptrer upassende når de kjører taxi?
  6. Når så mange kvinner uoppfordret tar opp temaet når de setter seg inn i drosjen betyr det ikke at alle har vært utsatt for seksuell trakassering, men en del kvinner er helt konkrete på hva de har opplevd. Uansett er det uttrykk for en frykt som vi bør ta på alvor.
  7. VI burde først og fremst fokusere på hva som kan gjøres. Primært er dette et personlig ansvar for den enkelte sjåfør. Derfor er åpenhet om temaet så viktig. For det andre har taxisentralene, taxiforbundet og transportarbeiderforbundet et ansvar. Noen sentraler, som Trøndertaxi, tar dette på største alvor i form av skolering, oppfølging av klager osv, men ikke alle har rutiner og organisasjon for å følge opp dette. For det tredje er det et myndighetsansvar. Da tenker jeg både på hvilke krav myndighetene bør stille til taxinæringen og generelle tiltak som inngår i introduksjonsprogram og annet integreringsarbeid.

  Kommentar av Kjetil Utne | 08/12/2017

 3. Det er morsomt når folk sier «jeg er ikke rasistisk, men..». Da vet man at det neste som kommer ut av kjeften deres er noe de selv synes er rasistisk å si. Dette er enkelt, man kan håpe og tro, eller man kan være realistisk. Realiteten er at sjansen er større for å bli utsatt for noe når man har med innvandrere å gjøre. Kanskje det går bra, kanskje ikke. Men hvorfor ta den risikoen hvis man ikke må. Jeg setter meg ikke inn i noe som helst hvis det kjøres av utlendinger. Hvis noen synes det er et problem så er det deres problem, ikke mitt.

  Nordmenn har nå gått så langt at de er villige til å ofre egen sikkerhet for å være politiskt korrekte. Hvis du setter deg i den drosjen så kanskje du blir voldtatt og ranet. Men alternativet er mye verre, det kan hende noe tror du er en rasist!! Herregud, fort deg inn i den bilen! Bøy deg fremover og ta imot, det er bedre enn rasisme. Vi er da tross alt multikulturelle og moderne her oppe i nord.

  Kommentar av Nopeie | 11/12/2017


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: