Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Vi må tenke nytt om byhall


Det er naturligvis mange gode grunner for å bygge ut Trondheim Spektrum på Nidarø, men vi må spørre oss om det er det vi ønsker oss og om en giganthall på Nidarø er bærekraftig på lang sikt. Jeg mener at svaret er nei.

Det var Høyre og Yngve Brox som i 2011 startet den siste politiske runden om en ny byhall. Realinvest hadde da lansert planene om en storhall med plass til 12000 tilskuere på Brattøra i tilknytning til kongresshotellet.  Også Byåsen Håndball Elite ved styreleder Svein Berg lanserte ideen om en storbyhall på denne tiden.  For Høyres del var det delvis behovet for en arrangementshall for de store idrettsarrangementene og konsertene og behovet for å flytte Trondheim Spektrum til en mer egnet del av byen som lå bak ønsket.

Etter hvert ble det satt i gang en utredningsprosess hvor spesielt Brattøra, Leangen og Sorgenfri ble plukket ut som alternativer i tillegg til Nidarø. Denne prosessen ble aldri ordentlig fullført, sannsynligvis fordi en utvidelse av Nidarø TILSYNELATENDE ville være mye billigere. Har kunne man utvide et eksisterende anlegg og dermed slippe store investeringer.

I Høyre var vi skeptiske, og vi pekte blant annet i en merknad på trafikksituasjonen som måtte løses. Naturligvis burde vi ha stemt mot forslaget om å satse på Nidarø allerede da, men gjorde det ikke fordi vi ikke så noen annen mulighet til å få realisert behovet for en storbyhall på. Siden har prosjektet vokst i størrelse, og trafikkutfordringene har på ingen måte funnet noen tilfredsstillende løsning.

Når Høyres gruppemøte behandlet saken om den nye giganthallen føltes det som en lettelse å sette ned foten. For de fleste, kanskje alle, ble det tilslutt ingen tvil om at å bygge denne giganthallen ille være et gigantisk feilgrep. Vi visste at vi ville møte massiv motstand fra maktpartiene i Trondheim med Arbeiderpartiet og Rita Ottervik i spissen, men vi hadde egentlig ikke noe valg. Det var Høyres kommunalråd Ingrid Skjøtskift som fikk i oppdrag å ta opp kampen, noe hun har gjort på en fremragende måte.

Siden den gang har stadig flere høringsinnspill vist at planene på Nidarø har store svakheter. Kostnadsoverslaget vil neppe holde. En tilfredsstillende trafikkløsning som kan medføre kjøp og ekspropiering av eiendommer kan koste hundrevis av millioner kroner. Både St Olav, Fylkesrådmannen, NTNU, Vegvesenet, naboer og andre er kritiske.

Arbeiderpartiets kommunalråd, den tidligere kommunisten Marek Jasinski ble sendt ut i krigen av ordføreren. Han gjorde det tidlig klart at hallen skulle bygges, lenge før høringsuttalelsene hadde kommet inn. Arbeiderpartiet brukte pisken og sørget for at de samarbeidende partiene enten støttet prosjektet eller i hvert fall ikke gikk ut med kritiske synspunkter i media. Argumentene som er brukt er at det ikke finnes alternativer, og at andre løsninger blir for dyre slik at et nei til Nidarø blir farvel til håndball-EM. Fiskerimessene og store innendørskonserter.

Slik er det naturligvis ikke. Alternativene finnes hvis vi er villige til å tenke nytt. Flere har allerede bidratt med interessante innspill. Trond Åm fra Venstre har tatt et initiativ for å få utredet en hall på Sluppen og Ole Petter Bjørseth i Kjeldsberg Eiendom mener et slikt anlegg kan stå ferdig til håndball-EM. Håvard Ravn Ottesen har organisert en underskriftsaksjon for et såkalt innbyggerinitiativ for å bygge på Dragvoll. Andre har foreslått Brattøra eller Granåsen. Det finnes gode argumenter for alle disse alternativene, men når maktpartiene avkrever Høyre og andre motstandere et klart alternativ før man har gått gjennom en grundig utredningsprosess er det useriøst. De mange innspillene viser at det finnes muligheter, men dette er et prosjekt som er for viktig til en overfladisk behandling.

Det viktige nå er at vi er villige til å tenke nytt også for å få til en byhall uten at det blir for dyrt for Trondheim kommune. Men det krever naturligvis at alle parter ønsker å finne en ny løsning.  La meg ta noen eksempler på hvordan vi kan gjøre dette billigere for kommunen:

  • Når NTNU skal bygge ny campus på Øya trenger studentene treningsfasiliteter i området. I stedet for å bygge et eget anlegg kan NTNU kjøpe seg inn i Trondheim Spektrum. Disse inntektene kan plasseres i en byhall for eksempel på Sluppen.
  • Sør-Trøndelag Fylke skal bygge en ny videregående skole i Trondheim. Sorgenfri/Sluppen kan være en aktuell plassering. Denne skolen vil trenge en idrettshall. I stedet for å bygge på egenhånd kan fylkeskommunen bruke pengene på en byhall som vil gi bedre idrettsfasiliteter enn det fylket har rår til å bygge på egen hånd.
  • Trondheim kommune har planlagt 15 nye hallflater de nærmeste årene. Nidarvollområdet er et av områdene som trenger nye hallflater. Hvis det bygges en byhall på Sluppen vil dette behovet kunne dekkes.

Nå må vi åpne oss for løsninger som ingen har tenkt ennå. Rådmann Morten Wolden, som i sin posisjon skal være forsiktig med å polemisere mot oss som er kritiske til giganthallen på Nidarø, uttalte nylig til Adressa at «Så vidt jeg vet er det bare Trondheim Spektrum som er interessert i å bygge storhall i Trondheim. Ingen andre har banket på døra mi, i alle fall.» Det Wolden unngår å nevne er at Trondheim kommune eier 78 % av Trondheim Spektrum AS og dessuten finansierer halvparten av driften gjennom langt høyere halleie enn det som kreves av andre haller. Det er uansett Trondheim kommune som må ta mesteparten av regningen enten hallen bygges på Nidarø eller annet sted.

For å få frem gode tomter og nytenkning som kan gi oss en god hall med utviklingsmuligheter til en lavest mulig kostnad bør kommunen utlyse en slags anbudskonkurranse. Kommunen fastsetter rammebetingelser i form av størrelse, standard, kapasitet, kollektivtilbud, miljø osv. Utbyggere med tilgang på egnet tomt inviteres til å komme opp med den best mulige løsningen til en rimeligst mulig pris. Hvorvidt kommunen skal kjøpe et nøkkelferdig anlegg og drifte selv eller bidra til finansieringen ved å leie hallkapasitet på samme måte som man gjør i Trondheim Spektrum i dag er noe man kan ta standpunkt til senere. Gjennom en slik prosess kan vi få frem gode muligheter og alternativer vi i dag ikke ser.

Marek Jasinski (A) uttalte på folkemøtet i sommer om Nidarøutbyggingen at han ikke så noe behov for utvidelser i fremtiden etter denne utvidelsen. Er det noe vi kan vøre sikker på er det at han tar feil. Nidarøhallen er utvidet i flere runder. Også i fremtiden vil vi oppleve at det oppstår nye behov som må ivaretas hvis byhallen skal være attraktiv. Dagens prosjekt på Nidarø er i seg selv ødeleggende for området. Enda verre blir det om nye utvidelser skal få plass i fremtiden. Å velge Nidarø i dag er en lettvint, men farlig løsning som kan bli kostbar både økonomisk og miljømessig i fremtiden.

 

 

18/08/2016 - Posted by | kultur, Lokal politikk, Uncategorized

1 kommentar »

  1. […] også dette blogginnlegget om hvordan vi kan tenke nytt om […]

    Tilbakeping av Naturligvis kan Trondheim Spektrum bygge et annet sted « Kjetils Blå Bølger | 13/09/2016


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: