Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Helbom fra Kroksæter – Motarbeider Idrettsrådet i Trondheim den norske idrettsmodellen?


Motarbeider Idrettsrådet i Trondheim den norske idrettsmodellen?

Naturligvis ikke, men det er faktisk det Adressas sportskommentator indirekte sier når han i Adresseavisen bruker idrettsminister Linda Hofstad Hellelands satsing på den egenorganiserte idretten som eksempel på at den blå-blå regjeringen «har startet et råkjør mot den norske idrettsmodellen».
Norske idrettslag gjør en fantastisk jobb, men ikke alle finner sin plass i den organiserte idretten. For noen er det høye treningsavgifter som holder dem unna. For lavinntektsfamilier er det vanskelig å sette av tusenvis av kroner til treningsavgifter, deltagelse i cuper, kjøp av utstyr osv.
Andre føler at det tilbudet som den organiserte idretten gir ikke passer for dem. Et typisk eksempel på det er skateboarding. Skateboardforbundet står utenfor idrettsforbundet, men de fleste som driver med skateboard er ikke organisert noe sted.
Egenorganisert idrett dreier seg om en kameratgjeng som spiller fotball på løkka i nabolaget eller tar skiene fatt for en tur i skiløypa. Når treningstid skal fordeles i fulle idrettshaller er det ikke disse som står først i køen. Men det er kanskje mange av disse som har størst behov for å komme seg i aktivitet.
Det er disse som vår idrettsminister har gjort seg til talsperson for når hun har bedt fylkene og kommunene om å prioritere den egenorganiserte idretten når de fordeler spillemidler.
Det Kroksæter åpenbart ikke har skjønt er at det ikke er noen konflikt mellom den organiserte idretten og de som driver egenorganisert idrett. Det har Idrettsrådet i Trondheim vist. De har for eksempel i plassert ny stor skatepark helt opp på 5.plass på sin prioriteringsliste for idrettsanlegg i Trondheim selv om skatingen skjer utenfor den organiserte idretten. Dette gjør de naturligvis fordi hele befolkningen har behov for fysisk aktivitet uansett om de er medlemmer i et idrettslag eller ikke.
Jeg har i 9 år som folkevalgt hatt et engasjement for idretten og spesielt for de som faller utenfor den organiserte idretten. Jeg er glad for at vi har en idrettsminister som deler dette engasjementet. Det er Adressas sportskommentator som er på kollisjonskurs med den norske idrettsmodellen, ikke Linda Hofstad Helleland.

19/05/2016 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | , , , ,

2 kommentarer »

 1. Du bør kanskje lese kommentaren en gang til, Kjetil Utne. Selv om jeg beskriver en situasjon der regjeringen utfordrer idrettsforbundet, betyr ikke det at jeg er uenig i at de gjør det. I den grad jeg har uttrykt en personlig mening, kommer den frem i bruken av uttrykket gammelmodig om idrettsforbundet. Hvis du hadde vært til stede på idrettskretsens ting på Røros, ville du hørt at jeg kritiserte idretten for å miste grepet på ungdommen.
  Men at det å ta penger fra den organiserte idretten og gi til egenorganisert idrett er en krigserklæring mot Idrettsforbundet, kan det vel ikke være tvil om?

  Kommentar av Kjetil Kroksæter | 20/05/2016

 2. Først vil jeg gjerne si at hvis jeg har misforstått kommentaren er det bra, men jeg må si at i beste fall var det svært enkelt å forstå kommentaren slik jeg har gjort det.

  Slik innledes kommentaren:

  «Vi er vitne til et omfattende angrep på grunnpilarer i norsk idrett. Linda Hofstad Helleland kan bli husket som kulturministeren som gjorde større endringer på idrettsbevegelsen enn noen andre. Den blå-blå regjeringen har startet et råkjør mot den norske idrettsmodellen, slik den er utmeislet over tiår av Arbeiderpartiet.»

  Dette oppfatter jeg som din mening, Kjetil Kroksæter, men det er flott hvis jeg har misforstått deg. Du har nok bedre kunnskap om hva ledelsen i idrettsforbundet måtte mene om dette enn meg, og det kan godt være at presidenten og andre med AP-bakgrunn irriterer seg over idrettsministerens markering av behovet for åpenhet. Men norsk idrett er mye mer enn toppledelsen i forbundet. En større satsing på egenorganisert idrett er på ingen måte noe «råkjør mot den norske idrettsmodellen». Lokalt i Trondheim opplever jeg tvert i mot at de lokale idrettslederne gjennom idrettsrådet ser behovet for å gi et tilbud også til de som faller utenfor idretten. Blant annet har de et stort skateboardanlegg høyt på sin prioriteringsliste.

  Kommentar av Kjetil Utne | 20/05/2016


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: