Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Fakta eller følelser?


Bør fakta eller følelser ligge til grunn for politiske beslutninger? Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen har startet en slags kampanje på Facebook – «Nei til salg av Norge». Med et liv i reklamebransjen har han levd av å spille på følelser for å selge produkter. Under debattprogrammet Aktuelt på onsdag kom det også frem at han ikke hadde lest eller satt seg inn i regjeringens eierskapsmelding, som var bakgrunnen for hans initiativ. Er det greit at vi baserer viktige politiske beslutninger på følelser?

Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen er kritisk til Steen Jensen. I sin kommentar under overskriften «Nei til føleri om Norge» tar hun en nøktern og god gjennomgang av temaet og avslutter slik:

«Eierskapsmeldingene til dagens og forrige regjering er godt lesestoff. De drøfter, med utgangspunkt i forbausende små politiske forskjeller, hvorfor Staten skal eie, og hvordan Staten skal eie. Det er usannsynlig lite emosjonelt, heldigvis, akkurat like lite emosjonelt som Ingebrigt Steen Jensen driver sin egen butikk.»

Man kan naturligvis betrakte Steen Jensen som en klovn som har som jobb å spille på følelser. Han har nok «lurt» mange til å kjøpe produkter de ikke trenger før, og han bruker den samme teknikken nå. Og vi kan nok leve godt med slike innslag i den politiske debatten.

Men samtidig har vi historiske erfaringer som viser at folkeforførere med evne til å spille på følelser har fått katastrofale konsekvenser. I dagens verden opplever vi at Islamsk Stat (IS) spiller på religiøse følelser for å oppnå det de ønsker. I Norge opplever vi at islamister spiller på følelser for å rekruttere fremmedkrigere og andre spiller på følelser og utrygghet knyttet til innvandring.

Rita Abrahamsen, styreleder i det mosaiske trossamfunnet i Trondheim og leder for Jødisk kulturfestival snakket til Mangfoldsrådet i Trondheim i går. Der var hun opptatt av at kunnskap motvirker fremmedfrykt og det som verre er. Det viser seg også at de som personlig kjenner innvandrere er mer positive til innvandring enn de som ikke kjenner noen.

Bak enhver beslutning ligger både kunnskap, verdier og interesser. Derfor vil forskjellige mennesker treffe forskjellige beslutninger selv om man sitter på den samme kunnskapen. Og slik bør det være i et åpent og fritt samfunn.

Også i spørsmålet om statlig eierskap vil forskjellige interesser og forskjellige verdier kunne føre til at man ser forskjellig på spørsmålet. Men den forakten for fakta som Ingebrigt Steen Jensen la for dagen kan føre galt av sted. Dårlige beslutninger kan føre til økonomiske tap og tap av arbeidsplasser og andre ulemper for norske borgere.

Et eksempel:

Hadde Norge solgt sine aksjer i SAS for noen år siden ville vi ikke solgt arvesølvet. Vi ville tvert om unngått tap og unngått å bruke av vårt arvesølv til å opprettholde driften i et flyselskap som styres fra utlandet med stadig færre norske arbeidsplasser.

Et annet eksempel:

Statskog kjøpte skog fra private Borregaard for noen år siden og den rødgrønne regjeringen fikk fullmakt fra Stortinget for å kunne selge deler av denne skogen tilbake til private skogeiere. Høyre-Frp-regjeringen følger nå opp dette vedtaket og har bedt Statskog utrede salg av noe skog. Hensikten er å styrke driftsgrunnlaget og arbeidsplassene til lokale skogeiere og sørge for en bedre utnyttelse av skogen og ressursene som ligger der. Dette blir fremstilt som et forslag om å selge hele Statskog ut av Norge til rike godseiere, mens det i virkeligheten er en styrkelse av lokalt eierskap og lokale arbeidsplasser.

Skal vi treffe de riktige beslutningene må vi skape en kultur for at kunnskap og ikke følelser skal ligge til grunn for de beslutningene vi tar. Følesesbaserte beslutninger kan i verste fall føre riktig galt av sted. I denne konkrete saken dreier det seg hovedsakelig bare om noen milliarder. I andre sammenhenger kan følelsesbaserte beslutninger ramme mennesker og menneskeliv.

23/01/2015 - Posted by | kultur, Lokal politikk, Nasjonal politikk | , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: