Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Leve Svartlamon – Leve mangfoldet – Leve A0-samfunnet!


SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESDrammens ordfører Tore Opdal Hansen snakker ofte om A0-samfunnet. Denne hjertesaken har bakgrunn i det faktum at Drammen med sine 26 % innvandrere har landets nest høyeste andel innvandrere i befolkningen. Norge er på mange vis et A4-samfunn tilpasset det store flertallet. Dermed er blir folk flest fornøyde. Opdal Hansen bruker ofte begravelser som et eksempel. I Norge går det gjerne noen dager fra en person er død til vedkommende er gravlagt og man synes det er uproblematisk at den avdøde ikke kan gravlegges i helga. For muslimene er det annerledes. Den avdøde skal gravlegges så snart som mulig og hvis de som betjener gravlundene ikke er tilgjengelig i helga eller på kveldstid er det problematisk. Ordføreren i Drammen ønsker å forandre dette slik at vi går fra å være et A4-samfunn til et A0-samfunn. Dette vil naturligvis spesielt gagne muslimene, men det vil også gjøre det offentlige tjenestetilbudet bedre for oss andre.

Husene på Reina – eller Svartlamon som beboerne ønsker å kalle det – er tildels svært forfalne. De fleste av oss kan ikke tenke oss å leve i slike hus med tildels med fuktproblemer, utedo og dårlig vedlikehold. Men de som bor der ønsker å leve et annet liv på godt og vondt. På mine vandringer Trondheim rundt har jeg vært gjennom området flere ganger, og blitt glad i mangfoldet og raritetene. Det sies at en ordentlig by skal ha både trikk, et godt fotballag og et bryggeri. Jeg vil tilføye at en by som Trondheim også må ha sitt Svartlamon. Og vi må ha vårt UFFA. Vi må skape et bysamfunn som gir plass til alle slags mennesker, ikke bare A4-mennesker som er enige om det meste. Jeg tror på mangfoldet fordi folk skal ha rett til å være annerledes. Og jeg tror på mangfoldet fordi det er bra for samfunnet. Mangfold skaper utvikling og nyskaping og det bidrar til at vi stiller spørsmål ved vedtatte sannheter.

Vi politikere prøver å vedta oss frem til et mest mulig perfekt samfunn med lover, regler og bestemmelser. Bystyret sier nei til skjenking etter kl 0200 fordi noen få bråker. Vi har søndagsstengte butikker og fordi et flertall mener at det er unødvendig å handle på søndag skal ingen få lov til å jobbe i butikk eller handle på søndag. Og vi skal alle bo i hus som tilfredsstiller visse standarder.

Debatten om Svartlamon tok seg opp etter at Merethe Baustad Ranum i formannskapet foreslo at Trondheim kommune skulle trekke seg ut av boligstiftelsen på Svartlamon. Og ettersom Erling Moe tok opp et gammelt forslag om å flytte UFFA til et annet passende hus i nærheten slo de to miljøene seg sammen i protesten mot forslagene. Jeg støtter hundre prosent kampen for å bevare både Svartlamon og UFFA, men forstår ikke den konservative motstanden mot enhver forandring. De ønsker vel heller merkelappen «radikal»?

Også Svartlamon og UFFA må finne seg i at det stilles spørsmål ved dagens løsninger. Det hevdes at husleien subsidieres med tilsammen fem millioner kroner i året for beboerne på Svartlamon. Hvorfor skal tildels ressurssterke beboere på Svartlamon subsidieres av kommunen mens ressurssvake beboere i kommunale boliger må betale full pris? Hvorfor er det nødvendig med et kommunalt engasjement i boligstiftelsen? Kommunen kunne fått ca 15 mill kr for UFFA-tomta som kunne blitt frigitt til andre gode formål hvis UFFA hadde vært villig til å flytte 2-300 meter til et annet velegnet hus. Hvorfor sier UFFA nei til det?

Hvis vi ønsker oss et mangfoldig A0-samfunn må vi akseptere at noen ønsker å leve annerledes enn andre. Jeg vil vri litt på noen kjente ord: «Du skal ikke tåle så inderlig vel, den lov, regel og vedtekt som ikke rammer deg selv.» Selv om jeg personlig ikke har behov for å gå på byen etter kl 0200 vil ikke jeg stoppe andre fra å gjøre det. Selv om flertallet mener det er unødvendig å handle på en søndag bør ikke mindretallet bli nektet å gjøre det. Og selv om de færreste ønsker å bo slik beboerne på Svartlamon gjør, bør dette være deres eget valg. Vi er forskjellige, vi vil leve forskjellig og gjør forskjellige valg ilivet. Valgene kan være «ufornuftige», men det er vårt valg. Derfor bør vi skape et A0-samfunn som legger til rette for mangfoldet. For annerledesheten. Fordi det er best for oss alle.

Reklamer

28/12/2014 - Posted by | kultur, Lokal politikk, Nasjonal politikk, skjenkepolitikk | , , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: