Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Østmarkveien eller Harry Borthens vei – eller hvorfor veinavn ikke alltid er så enkelt


Jeg starter på Østmarkveien påLade ved Rema 1000. Østmarkveien går her forbi/gjennom den gamle NOBØ-tomta som ble utbygd for noen år siden. Men etter nr 6 sperres veien av en bom.  Drosjer, varebiler og andre i området som ikke er kjent må snu og kjøre en betydelig omvei for å komme frem til nr 8 og 10.

 

Det samme gjelder alle som skal besøke høyere veinummer. Østmarkveien fortsetter nemlig på den andre siden av  Olav Engelbrektsons Alle og inn på sykehusområdet. Veien fortsetter helt til den møter Harry Borthens vei, men de siste hundre meterne har forbud mot gjennomkjøring for alle andre enn en buss (som visstnok går fire ganger pr dag).

 

Om dette skriver Kart og oppmålingskontoret:

«I og med at Østmarkveien er sperret for gjennomkjøring til Harry Borthens vei vil det derfor bli helt feil å forlenge Østmarkveien. Dette vil medføre at drosjer, vareleveringer m.v. enten vil måtte snu i Østmarkveien for så å kjøre tilbake og inn Harry Borthens vei, eller kjøre mot gjennomkjøring forbudt. Dette er ingen ønskelig situasjon og vil kunne føre til misforståelser.»

Det har Kart og oppmålingskontoret naturligvis rett i, men hvorfor gjelder da ikke det samme resonnementet der Østmarkveien er sperret ved nr 6?

Bakgrunnen for brevet er at beboerne som bor på Østmarkneset har fått beskjed om at veien deres nå betraktes som en forlengelse av Harry Borthens vei og får nummer til denne. Selv har de ønsket at denne vegstrekningen fikk navn som en forlengelse av Østmarkveien rett og slett fordi de mener at det vil stemme bedre med lokal geografi og historie.

Det pussige i saken er at også Harry Borthens vei er sperret. De to delene av Harry Borthens vei starter begge i Leiv Eirikssons vei, men er adskilt fra hverandre. Hvis Kart og oppmålingskontoret hadde vært konsekvente burde de to vegdelene ha blitt gitt forskjelige navn. Med denne mangelen på konsekvens er det ikke så rart at beboerne på Østmarkneset blir frustrerte når de ikke blir hørt av myndighetene.

Når jeg kom frem til Harry Borthens vei gjennom Østmarkneset er det ikke umiddelbart åpenbart at veien nedover bakkene mot Østmarkneset er en del av Harry Borthens vei. Det kunne likegodt vært Østmarlveien eller en egen vei med eget navn. Det er nemlig intet skilt i krysset som forteller hva veien heter. Litt nedi bakken splitter veien seg i to, fortsatt uten noe skilting.

Enda lenger ned i bakken, på høyre side, ligger et hus som eies av sykehuset. Dette huset har fått adressen Østmarkveien 15a. Men de øvrige beboerne i veien får ikke bruke Østmarveien som adresse.

For å gjøre forvirringen komplett finner vi etterhvert et skilt til Djupvika badeplass. I følge de som har bodd fire til fem generasjoner i området ligger ikke Djupvika badeplass i Djupvika, men i Tinnvedbukta! Skal du til Djupvika må du fortsette til enden av veien…

Slike navneforvirringer finnes flere steder i Trondheim. I forrige møte i Kultur- Idretts- og Friluftslivkomiteen behandlet vi forslaget om navn på en ny gravlund som Kirkelig fellesråd ville kalle Kolstad gravlund selv om gravlunden vitterlig lå på Saupstad, eller Søbstad som menigheten ønsket å bruke som navn. Årsaken til at fellesrådet ønsket å bruke dette navnet var nok at Kolstad kirke også brukte Kolstad-navnet selv om også kirka ligger på Saupstad. Forøvrig ligger også Husebyhallen og Huseby skole på Saupstad…

For min egen del legger jeg til grunn at det er viktig å høre på hva de berørte og de med lokal kunnskap mener om navn. Men jeg innser at argumentet med at det kan være vanskelig å finne frem for ukjente når en vei er sperret for gjennomkjøring, er et godt argument og derfor bør ikke Østmarkveien brukes som navn (En annen sak er at det kanskje ikke var fornuftig å sperre denne veistrekningen for gjennomkjøringen i strid med politiets anbefaling).

Men hvis beboerne ikke får viljen sin med hensyn til Østmarkveien ønsker de at denne veien skal få et helt eget veinavn, for eksempel Djupvikveien/Djupvikaveien. Kart og oppmålingskontoret har imidlertid funnet en måte å unngå politisk behandling av navnet på denne veien. Ettersom det bare dreier seg om å forlenge en eksisterende vei med nye nummer kreves det ingen politisk behandling. Det kreves kun når det er snakk om et nytt navn på en vei. Men skal det være opp til adminsitrasjonen å vri seg unna politisk behandling på denne måten?

 

Reklamer

01/04/2014 - Posted by | Uncategorized

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: