Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Sørgebånd under OL – VM på ski i Trondheim 2021 kan bli et forbilde


Jeg våkner opp i India til nyheter fra Norge om at IOC gir de norske skijentene reprimande for å ha gått med sørgebånd under åpningsdistansen i OL. Den internasjonale olympiske komite viser med dette nok en gang hvor langt de er fjernet fra vanlige menneskers hverdag.

IOC’s holdninger til ytringsfrihet og demokrati er velkjent. Jeg har skrevet om dette i et tidligere blogginnlegg hvor jeg oppfordret Oslo til å gå foran med et OL i ytringsfrihetens navn når de søker om vinter-OL i 2022.

Derfor er jeg glad for at Høyre og Linda Hofstad Helleland for noen dager siden gikk med et ønske om at Oslo-OL skal stille krav til IOC med hensyn til temaer som ytringsfrihet, demokrati og nøysomhet. Vi kjenner fra før diskusjonen om homofiles rettigheter i Russland. Forlengst er den første homoaktivisten arrestert til tross for lovnader fra russiske myndigheter, og uten at kny av protest fra IOC. At IOC skulle gi en reprimande for de norske skijentenes bruk av sørgebånd overgikk likevel min fantasi. Dette trodde jeg ikke var mulig.

Det er grunn til å understreke at det internasjonale skiforbundet ikke synes å væere like forhistoriske i sine holdninger som IOC, men Trondheim har likevel mulighet til å sette en ny standard når byen søker om ski-VM i 2021. Samtidig er det viktig at det er en grenseoppgang mellom idrett og politikk. Det skal mye til før man boikotter et idrettsarrangement av politiske grunner slik det skjedde med OL i Moskva i 1980. Og ingen ville likt det om Northug, Johaug eller Svindal brukte anledningen under OL eller VM til å snakke varmt for Jens, Siv eller Erna.

Samtidig vet vi at idrettsmesterskap blir brukt politisk. Arrangørlandet bruker gjerne et mesterskap til å skape større popularitet for landets ledelse. OL er et utstillingsvindu, og blir brukt til det ikke minst av totalitære regimer. Og uten sammenligning forøvrig: Daværende statsminister Jens Stoltenberg og ordfører Fabian Stang ble intervjuet nærmest daglig av NRK under VM på ski i 2011.

Selv om konkurranse mellom likemenn på like vilkår – muligheter for alle – er et ideal innen idretten, er det neppe mulig å oppfylle fullt og helt. Ulike ressurser, bruk av doping, trening av barn fra de er svært unge til å bli toppidrettsutøvere og mange andre tema innen idretten er tema det er verdt å ha en åpen diskusjon om. Hvordan kan idretten brukes til å skape utvikling gjennom organisasjoner som Right to play eller på annet vis? Kan eller bør den norske idrettsmodellen overføres til andre land?

Det er ingen grunn til at idrettsutøvere og idrettsarrangementer skal omfattes av større begrensninger for åpenhet og ytringsfrihet enn vi har i Norge i dag. Mennskerettighetene er universelle. Hvorfor skal vi akseptere at IOC og andre setter strengere grenser? Og når sovjetiske, norske, kinesiske og engelske myndigheter bruker mesterskap til å skryte av eget samfunn, hvorfor skal ikke de som har alternative meninger kunne komme til orde uten å risikere liv, helse og frihet?

Under VM-på ski i Trondheim i 2021 er det planlagt et kulturprogram som skal strekke seg over et år, fra sommeren 2020 til sommeren 2021. I VM-komiteen er det Olavsfestdagenes Petter Fiskum Myhr som har fått ansvaret for dette programmet. Olavsfestdagene har de siste årene utviklet et dialogprogram som har vært med å sette viktige spørsmål på dagsorden. Gjennom å overføre den samme ideen til kulturåret rundt VM på ski kan vi være med å skape åpenhet, ytringsfrihet og dialog også innen idretten. Samtidig må dette være verdier som også preger selve arrangementet.

I neste omgang kan Det internasjonale skiforbundet (FIS) bruke erfaringene fra Trondheim til å utvikle kravene som stilles til fremtidige VM-arrangører, og til å inspirere IOC til å modernisere de olympiske lekene.

Trondheim kan bli et forbilde for verden!

Reklamer

10/02/2014 - Posted by | kultur, Lokal politikk, Nasjonal politikk, Uncategorized, Utenrikspolitikk | , , , ,

1 kommentar »

  1. […] opplevd de siste årene. Pampene i IOC egner seg ikke akkurat som reklameplakater for et OL i Norge. Og det vi opplevde under OL i Sotsji gir mer enn nok grunner til å si nei. På den andre siden. Hvis vi ønsker å delta i OL må vi også arrangere OL innimellom selv om det […]

    Tilbakeping av Jeg sier et rungende tja til OL i Oslo « Kjetils Blå Bølger | 30/09/2014


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: