Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Bombay, Mumbai og kolien Dilip


Dilip er en stolt innbygger av Mumbai. Han er altså en koli, som egentlig betyr fisker, som er betegnelsen innbyggerne bruker på seg selv. Dilip er min sjåfør og guide på rundturen i denne millionbyen. Halvparten av delstaten Maharastras 40 million innbyggere bor i Indias finanshovedstad, som hette Bombay inntil 1995.

Det var portugiserne som ga byen navnet Bombay, som betyr den vakre bukta, og engelskmennene beholdt navnet. Noen vil kanskje tro at Mumbai bare er en indifisering av det engelske og portugisiske navnet, men i henhold til min sjåfør og turguide har Mumbai fått navmet sitt etter en fiskergudinne. Når portugiserne kom ble byen bygd på syv øyer. Idag er hele området utfylt.

Men navneskiftet inspirerte også andre byer til å skifte navn bort fra de engelskklingende navnene. Madras skiftet navn til Chenai, Calcutta skiftet til Kolkata og Bangalore til Bengaluru.

Første stopp på turen var det som kanskje er verdens største vaskeri. I praksis er det nærmest en hel bydel med tilsammen 4000 vaskere. Hit leveres privattøy, kontoruniformer, sengetøy fra hoteller og duker fra restauranter. Noe var håndvask men mange brukte også maskiner til vask og tørking før klærne eventuelt ble hengt opp til ferdigtørking. Det måtte være litt av en jobb å sørge for at rett tøy havnet til rett kunde!

Janitempelet var også interessant. India er et mangfoldig land med hensyn til religion. Det er ikke slik at alle er hinduer. Janiene er kanskje en slags hinduistisk religion men de har det særpreg at de ikke spiser grønnsaker som vokser under jorda og heller ikke dyr eller fisk. Intet levende vesen skal drepes, heller ikke fluer. Og mat skal kun spises mens solen er oppe.

En av de mange etniske gruppene i India er perserne. På 1500-tallet dro mange fra det som i dag er Iran fordi de ville holde på sin tro og ikke konvertere til islam. De utgjør nå en million mennesker som bor i delstatene Mahrastra og Guajarat rundt Mumbai. De er ofte velstående og er på linje med mange andre nasjonaliteter integrert i det indiske samfunnet samtidig som de beholder sin tro og sine tradisjoner.

Et stoppested på rundturen er de hengende hager som er bygd oppe på en gigantisk vanntank med plass til 120.000 kubikkmeter vann. Den vakre parken er etablert oppe på en åskam med flott utsikt over Mumbai. Dilip peker ut det han kaller «verdens rikeste bolig». Familien bak et av Indias største konglemerater, Reliance group, bruker hele bygget til sin bolig.

To millioner mennesker reiser hver dag via verdens travleste jernbanestasjon Chhatrapati, som tidligere het Victoria station. Stasjonsbygningen er kanskje også verdens vakreste og har havnet på UNESCO’s verdensarvliste.

Nærmest ethvert hus hvor Mahatma Gandhi har bodd eller sted hvor han har betydd noe spesielt, er i dag konvertert til et museum eller minnesmerke, så også i Mumbai. Men dette huset har nok betydd mer i Gandhis liv enn de fleste andre. Her bodde han i 17 år fra 1917 til 1934, og her ble han engang arrestert. I tredje etasje er det laget en utstilling bestående av en rekke tablåer bygd opp av små dukker som viser Gandhi i viktige historiske situasjoner. Virkelig verdt å se. Vi snakker tross alt om mannen som kanskje er verdens største statsmann i moderne tid. Kun Mandela kan kanskje måle seg med Gandhi i så henseende. Derfor er det verdt å merke seg at Gandhi også hadde en sterk tilknytning til Sør-Afrika, hvor hans politiske engasjement ble vekket.

Det er mulig jeg betalte for mye for denne tretimers turen med Dilip. 2800 rupies eller 280 kroner er mye penger i India, men turen var verdt det.

Reklamer

10/02/2014 - Posted by | India, Utenrikspolitikk | ,

1 kommentar »

  1. […] Shantaram bodde i et slumområde som huset 25000 mennesker. Hvor var dette, spurte jeg Delek. Det var ikke så langt fra Gateway to India, bak Mumbais og verdens største vaskeriområde. […]

    Tilbakeping av I Shantarams fotspor « Kjetils Blå Bølger | 10/02/2014


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: