Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Åpent brev til Olav Thon (leserinnlegg i Adresseavisen)


For mer enn 26 år siden kjøpte Olav Thon brygga i Kjøpmannsgata 15, og siden har den tilsynelatende stått tom. Nå er tiden inne til å skape et innhold i brygga som kan stå som eksempel både for nabobrygga – Huitfeldtbrygga – og andre brygger som trenger vitalisering og bevaring.

Tidligere riksatikvar Stephan Tschudi-Madsen skrøt under et møte i Trondheim på 80-tallet av bryggene langs Nidelva ”som både er større og enkelte av dem eldre enn bryggene i Bergen og et unikt minne fra de siste århundrer”. Sist sommer påpekte Høyres Yngve Brox at det er et nasjonalt ansvar å ta vare på bryggene. Dette synet fikk støtte i bystyret under behandlingen av kulturminneplanen i høst.
Bryggene langs Nidelva og langs kanalen utgjør hele 20 % av bygningsmassen i Midtbyen, og preger slik Midtbyen sterkt. Uten en vital og godt bevart bryggerekke svekkes også kvaliteten på byen. Derfor trengs det en nasjonal dugnad hvor først og fremst eierne, men også lokale og nasjonale myndigheter trår til.

Gjennom mine fem år som ansatt i Olav Thon Gruppen vet jeg at Olav Thon er opptatt av hver enkelt av sine eiendommer og hvordan disse fremstår. Hotel Bristol i Oslo er et eksempel på hvordan han kan ta vare på flotte bygninger. Nå har Olav Thon nettopp overtatt Hotel Britannia Trondheim og forventningene er store til hvordan hotellet kan oppgraderes og revitaliseres.

Gjennom de ressurser Olav Thon besitter blant annet gjennom sine hoteller i Trondheim er jeg ikke i tvil om at Olav Thon vil være i stand til å skape liv og røre i Kjøpmannsgt 15. Slik jeg husker brygga fra en titt innvendig i 1987 har den beholdt den gamle etasjeinndelingen langs ytterveggene, mens det i midten er bygget etasjer i betong med større takhøyde. Det var nok meningen i sin tid å etablere restaurantvirksomhet i brygga. Det bør fortsatt være mulig, kanskje i kombinasjon med et kulturtilbud i en eller annen form.
Min oppfordring til Olav Thon blir derfor å utfordre byens blomstrende kulturliv og kreative arkitekter til et samarbeid om å utvikle den tomme(?) brygga til et levende og godt bevart kultur- og restauranthus.

Kjetil Utne
Medlem av Kultur- Idretts- og Friluftslivkomiteen i bystyret (H)

Reklamer

08/01/2014 - Posted by | kultur, Lokal politikk | , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: