Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Ja, NOEN kan gjøre noe med demens, Heidi Eidem.


«Tror kanskje Høyre at demens er en reversibel tilstand som man kan behandle eller har Høyre funnet en kur mot demens?» Det var Arbeiderpartiets leder i Helse- og Velferdskomiteen som i en litt hånlig tone stilte dette retoriske spørsmålet til Høyres Stine Hostad i budsjettdebatten.

Eidems spørsmål kom på bakgrunn av Høyres ønske om å innføre en kvalitetsportal som informerer om kvaliteten på sykehjemmene i Trondheim kommune og andre kommunale helse- og omsorgstilbud. For Høyre er dette et av flere verktøy for å sikre et godt helsetilbud til byens befolkning.

Heidi Eidem har rett i at det ennå ikke er funnet en kur mot demens. Ved riktig pleie og aktivisering er det imidlertid mulig for personer med demens å leve bedre med demensen og kanskje utsette tidspunktet for flytting hjemmefra til sykehjem med flere år.

Den sosiale entreprenøren NOEN AS har vist dette i praksis. På sine hjemmesider beskriver de virksomheten sin slik:

«Vi har spesialisert oss på tjenester til personer som har kognitiv svikt, alzheimer eller en annen demenssykdom. Ingen vet i dag hvordan sykdommen kan helbredes eller hvordan utviklingen kan stoppes, men vi vet at det er mulig å leve godt med sykdommen.»

En pårørende skriver dette:

«Å vite at far hver uke fikk fortsette med noen av sine interesser var viktig – ikke minst for mor. Da hadde de noe nytt å snakke om når hun kom på besøk på institusjonen neste gang. Dette var vel anvendte penger!»

Det er beklagelig at lederen for helse- og velferdskomiteen har så liten tro på at kommunens sykehjem og andre tjenester kan bidra aktivt til bedre livskvalitet for personer med demens.

De gode ideene og løsningene kan komme både innen det offentlige tjenesteapparatet, fra frivillige organisasjoner og fra private aktører. En sosial entreprenør er en virksomhet som løser samfunnsmessige utfordringer ved hjelp av forretningsmessige metoder.
NOEN AS er en slik aktør. Grunderen Heidi Wang har gjort en så god jobb at hun er tatt opp av det internasjonale nettverket av sosiale entreprenører, ASHOKA, som en av svært få norske. Forutsetningen for å bli tatt opp som partner i ASHOKA er at du har utviklet en løsning og en forretningsmodell som har potensial til global systemendring. Det er imponerende.

Skal vi takle fremtidens utfordringer er vi avhengig av sosiale entreprenører som kan finne nye og bedre løsninger. Derfor må vi støtte sosiale entreprenører, ikke hemme dem. Men hverken den forrige regjeringen eller Trondheim kommune har gjort mye for å stimulere fremveksten av sosialt entreprenørskap i Norge. Slik har Norge blitt en sinke på dette området.

Våren 2012 la jeg frem en interpellasjon for bystyret i Trondheim og fikk støtte for et forslag om at rådmannen skulle legge frem en sak for å stimulere sosialt entreprenørskap:

«Bystyret ba i sak 21/12 fra mai 2012 rådmannen om å legge fram en politisk sak som:
* beskriver tiltak for å stimulere til sosialt entreprenørskap,
* beskriver hvordan Trondheim kommune i større grad kan benytte tjenester fra sosiale entreprenører.»

Etter 18 måneder kom saken som viste seg å være svært skuffende og lite ambisiøs. Dette er hva rådmannen foreslår at kommunen skal gjøre:

1. Trondheim kommune vil oppfordre sosiale entreprenører til å benytte de eksisterende organisasjoner ved etablering av næringsvirksomhet.
2. Trondheim kommune vil nevne sosiale entreprenører spesielt i neste avtaleinngåelse med Leiv Eiriksson senter.

Høyre vil naturligvis legge frem flere konkrete forslag til tiltak når formannskapet skal behandle saken den 7.januar.

Reklamer

02/01/2014 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: