Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Trondheim Kunstmuseum + Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum = ?


131011 Felles museum Adressa Yngve og KjetilKulturadressa kunne i dag fortelle om Trondhem Høyres forslag om å utrede et felles nybygg for Trondheim Kunstmuseum og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i et intervju med Yngve Brox og meg. Hvorfor er dette en viktig debatt?

For Trondheim Høyre er dette forslaget ett av svært mange nytenkende forslag som er presentert i partiets «midtbyplan». I denne planen fastslår vi at kunst og kultur er svært viktig i arbeidet med å ta vare på og vitalisere midtbyen. Derfor er det viktig at de store og de nasjonale institusjonene blir lokalisert i Midtbyen.

Både kunstmuseet og kunstindustrimuseet har behov for utvidelser og mer plass ikke minst for å vise frem sine store samlinger. Mens kunstmuseet har et av landets største kunstsamlinger (og jeg er stolt av at min bestefar Oskar Hokstad, som var æresmedlem i kunstforeningen, er representert i samlingen), er kunstindustrimuseet ikke minst kjent for sin Hanna Ryggen-utstilling.

Begge museene har lansert utbyggingsplaner. Planene viser at det er mulig å utvide begge museumsbyggene, men samtidig er plassen begrenset og beliggenheten sårbar. Det kan godt være at kunstindustrimuseets planer om å bygge ut i bakgården til gullsmed Møller og kunstmuseets planer om å bygge mellom kunstmuseet og kunstforeningen i nabobygget vil vise seg å være den beste løsningen, men dette er også en anledning til å vurdere en helt ny løsning, et stort og felles nybygg et annet sted i Midtbyen.

Kunstmuseets profilerte leder, Pontus Kyander, påpeker i Adresseavisen at den faglige bakgrunnen for en som driver kunsthåndverk og kunst er forskjellig og at det er grenser for hvor store veksler kunst og design kan dra på hverandre. Det har han naturligvis rett i. Derfor er dette først og fremst et forslag om å se på mulighetene for et felles bygg. Hvordan man benytter et slikt fellesbygg til å samarbeide faglig og praktisk må være opp til institusjonene selv og Museene i Sør-Trøndelag (MIST). I Høyre har vi tro på at kulturen skal vokse nedenfra og opp og det vil være uaktuelt fra vår side å trykke noe som helst ned over hodene på de involerte aktørene.

Innimellom kan det likevel tenkes at utenforstående kan komme med innspill som det kan være verdt å tenke over. Kan det for eksempel tenkes at et felles stort museumsbygg vil gjøre det lettere for de to institusjonene å markere seg i nærområdet? Kan man samarbeide om fellesfunksjoner som vakthold, billettsalg, butikk og servering og slik både spare penger og øke inntektene? Kan man samarbeide om enkelte utstillinger enten i form av felles utstillinger eller med to forskjellige utstillinger med samme tema? Kan det være nyttig å ha et felles utstillingsområde som de to institusjonene kan veksle på å benytte for slik å gi rom for større utstillinger enn det hver enkelt kan gi plass til?

Teaterhuset Avant Garden håper i disse dager å få kommunens støtte for en flytting til Rosendal Teater. Der er planen en samlokalisering med filmmiljøet i byen. Ideen er en dør inn men to institusjoner. De håper å spare penger på det, men også å dra nytte av et bredere kunstmiljø hvor ideene kan blomstre. Dette er en tanke jeg har stor tro på og som i flere former har fungert også andre steder i byen. Atelier Ilsvika er et eksempel på det.

Hvor skulle i såfall et stort nytt museumsbygg plasseres? Mulighetene i Midtbyen er ikke så mange, og et slikt museumsbygg hører hjemme i Midtbyen. Jeg kunne godt ha tenkt meg Leuthenhaven. Men der har dessverre flertallet i formannskapet så langt tenkt å bruke et milliardbeløp på et digert kommunalt kontorbygg og en minimal park. Fortidsminneforeningen har da også sendt en klage på dette forslaget. Høyre ønsker en større park og et bygg her som i langt større grad har publikumsrettede aktiviteter. Flytting av Prinsen Kino er aktuelt. Hvorfor ikke i tillegg plassere inkludere et museumsbygg i planene?

For noen år siden gikk Fridtjof Riis ut i Adresseavisen og lanserte tanker om et stort galleri eller museum for private kunstsamlinger. Ideen fikk den gang ikke mye støtte fra ledelsen i MIST og fra lederen i Kulturkomiteen i bystyret ettersom ideen ikke passet med deres planer. Planene kan være aldri så gode, men det hjelper ikke hvis de ikke er forankret i initiativ og engasjement fra involverte parter. Derfor er det så synd at et initiativ blir møtt på en slik måte. Kanskje var det vanskelig å realisere en slik ide, men man bør ikke slakte slike initiativ uten å ha gitt ideen en sjanse. Når jeg og Yngve Brox ble intervjuet igår spurte journalisten om det kunne være aktuelt å se denne ideen om et galleri for private samlinger i sammenheng med Høyres forslag om et felles museum. Det var en ny tanke for oss, men absolutt en tanke som bør vurderes nærmere.

Til slutt vil jeg peke på at vi snart får presentert de konkrete planene for realisering av kunsthallprosjektet. Dette prosjektet har tatt ca 8 år uten at noe har skjedd sålangt og det bidrar til å knekke den største optimist. Det er viktig at et eventuelt nytt felles museumsbygg ikke kommer i stedet for eller i konflikt med de overmodne planene om en kunsthall. Høyre har ønsket en årlig kulturdebatt i bystyret hvor vi også tar standpunkt til en prioritering mellom de mange kulturprosjektene i denne byen. Vi må være klare på hva vi vil prioritere og hvorfor. Trondheim har investert langt mindre enn de andre storbyene på kultursektoren og da kan vi heller ikke vente oss at staten bidrar. I sommer ble det klart at staten har etablert en ordning for støtte til litteraturhus.Bergen var blant de som fikk penger. Hadde bystyret i Trondheim sagt ja til litteraturhuset i fjor høst kunne vi sannsynligvis innkassert et millionbeløp i årlig statsstøtte. Vi må ha ambisjoner for kulturbyen Trondheim hvis vi skal få staten på lag i vår satsing.

11/10/2013 - Posted by | kultur, Lokal politikk | , ,

1 kommentar »

  1. […] fungerende heis og feiler mye mer. Sammen med en kirkekunstsamling som ikke vises frem trenger vi et nytt felles museumsbygg (ikke en felles institusjon) som kan huse de tre samlingene og deres utstillinger. Det kan gjerne […]

    Tilbakeping av Valg 2015 – 10 saker jeg brenner for « Kjetils Blå Bølger | 11/09/2015


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: