Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Kulturen mot ragnarokk?


Jeg må innrømme at jeg var litt usikker, til og med litt bekymret før fremleggelsen av Høyre/Fpr-regjeringens politiske plattform. Det kunne jo tenkes at spådommene om et Frp-preget kulturbudsjett ble til virkelighet, selv om jeg egentlig ikke trodde det.

I valgkampen tok kulturlivets eddekoppp Arnfinn Bjerkestrand initiativet til Kulturkampen, et opprop for å beholde den rødgrønne regjeringen. I tradisjonelle og i enda større grad i sosiale media ble det fortalt hvor ille det kunne gå hvis en borgerlig regjering kom til makten.

Det er ikke til å underslå at det er en betydelig forskjell mellom Høyres kulturpolitikk og Frp’s kulturpolitikk. Men kanskje er ikke forskjellen så stor som man ledes til å tro. En rask titt på Frp’s program viser at det ikke står så ille til som det påstås.

I går ble regjeringserklæringen fremlagt. Den hadde et klart Høyrestempel og sporene av Stortingets fremste kulturpolitiker de siste 12 årene, Olemic Thommessen, var tydelige. Det blir endringer. En frihetsreform med maktspredning står sentralt. Kulturrådets organisering og arbeidsform skal gjennomgås. Kanskje er det derfor Bjerkestrand engasjerte seg så sterkt for å slippe en ny sjef?

I plattformen kan vi også lese at bokloven skal reverseres i strid med ønsket til de store forlagene. For regjeringen er nemlig hensynet til de små forlagene og de nye og ukjente forfatterne viktigere enn hensynet til de etablerte.

En gaveforsterkningsordning som skal utløse større private bidrag til kunsten og kulturen, en større satsing på det frie kunstfeltet og redusert byråkrati for kunstnere er blant de andre punktene.

I det store og hele er det liten grunn for kulturlivet til å være skremt av regjeringserklæringen.

Kanskje er det slik at noen kulturaktører har gjort seg avhengige av den hånden som gir dem mat og derfor er redde for forandring? Kanskje er det derfor så få tør å gi uttrykk for kritikk mot de som har styrt kultur-Norge de siste årene? Jeg håper det endrer seg under den nye regjeringen. Vi trenger debatt og kritikk, ikke fordi man skal være redd for endring, men kanskje nettopp fordi vi trenger mer dynamikk og forandring.

Kulturkapitlet i regjeringserklæringen forteller ikke alt. De relativt få linjene sier for eksempel lite om bevilgninger. Når kulturbudsjettet skal vedtas i Stortinget er regjeringen avhengig av støtte fra andre partier. Ansvaret for et godt kulturbudsjett må derfor deles på flere.

De rødgrønne partiene og folkene bak Kulturkampen ga i valgkampen inntrykk av at en fortsatt rødgrønn regjering ville sikre en fortsatt kraftig vekst i kulturbevilgningene. Slik er det imidlertid ikke. I Kulturløft 3 lover den gamle regjeringen fortsatt at en prosent av brutto nasjonalprodukt skal gå til kultur, men når vi allerede har nådd 0,96 % er det ikke så mye mer å forvente fra de rødgrønne partiene. Derfor er det så viktig å styrke andre inntekter og her kommer den nye regjeringens forslag om en gaveforsterkningsordning inn.

Men kultur dreier seg ikke bare om penger. Selv om man skulle tro det når man hører på enkelte kunstnere. Og alle detaljene i kulturpolitikken, som i sum betyr mye mer enn de få hovedpunktene i regjeringserklæringen, blir utmeislet i det daglige arbeidet i kulturdepartementet i årene fremover. Derfor er jeg spent på utnevnelsen av ny kulturminister. Vi trenger en kulturminister som først og fremst har evne og vilje til å lytte, som ikke er redd for å la kulturen vokse nedenfra og opp og som har gjennomføringskraft.

Reklamer

08/10/2013 - Posted by | kultur, Nasjonal politikk | , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: