Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Mangler vi ambisjoner for kulturbyen Trondheim?


Dette leserinnlegget sto på trykk i Adresseavisen lørdag 20.juli:

Skal vi tro Anne B.Ragde er Trondheim ingen kulturby, mens Knut Fagerbakke (SV) og Geirmund Lykke (Krf) nærmest gir uttrykk for at alt er perfekt. De tar alle feil.

Jeg hørte ikke Ragdes spissformuleringer på NRK forleden men hun har åpenbart provosert politikere fra det styrende flertallet i Trondheim til å gå i forsvarsposisjon. Det er det ingen grunn til. Som opposisjonspolitiker og medlem av Kultur- Idretts- og Friluftslivkomiteen får jeg til stadighet oppleve kunst og kultur som gjør meg stolt av byen min.

Trondheim er en kulturby og det er det først og fremst kunstnerne og ildsjelene i kulturlivet som skal ha æren for. Kultur bygges best nedenfra og opp. Det er ikke vi som politikere som skaper kulturbyen Trondheim, men vi kan legge forholdene bedre til rette. Når vi har brukt 8 år på kunsthall, sier nei til initiativet fra litteraturmiljøet om et litteraturhus og legger ned Sør-Trøndelag Teaterverksted bidrar vi ikke til å stimulere engasjementet fra kulturens folk til å skape ny vekst i kulturlivet.

Først og fremst er det det frie kulturfeltet og frivillighetskulturen som trenger større oppmerksomhet samtidig som vi sikrer de store og viktige institusjonene våre. Bystyret har nå enstemmig vedtatt en ambisiøs kulturarenaplan, men det er først når de konkrete prosjektene skal vedtas med bevilgninger at vi får se hvor stor viljen til å satse på kultur er.

Men vi må også ha større nasjonale ambisjoner. Hvorfor er Nationaltheatret en nasjonal institusjon mens regjeringen betrakter Nidarosdomen først og fremst som en menighetskirke når det skal bevilges penger til Steinmeyerorgelet? Hvis vi setter oss ned og er såre fornøyd med alt kommer vi ikke videre. Erkebiskop Desmond Tutu sa en gang noe slikt som at «shoot for the moon if you want to reach the mountain top.»

Vi må ha ambisjoner på vegne av kulturlivet i Trondheim. Vi må bruke mer tid til å lytte til initiativene som kommer fra ildsjelene i kulturlivet enn til å se bakover. Vi må vise at engasjement og gode prestasjoner blir belønnet. Uten aktører som tørr si hva de mener kommer vi ikke videre.

Reklamer

24/07/2013 - Posted by | kultur, Lokal politikk | , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: