Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Godværspolitikk


Adresseavisas kommentator Ingrid Skjøtskift lanserer i dag et spnestig forslag om det hun kaller «godværespolitikk». Hun ønsker seg en ordning som gjør det det mulig for kafeer, kiosker, serveringssteder og andre å utvide kapasiteten med bord og stoler hvor folk kan slå seg ned en varm sommerdag for å kose seg, møte venner, slå seg løs…

Det finnes naturligvis mange grunner til at dette ikke kan realiseres. Alkoholloven og kommunens skjenkereglement er blant de lover og retningslinnjer som gjør det vanskelig. Skjenkearealer skal inngjerdes for å sikre at skjenkingen skjer i kontrollerte former, dagens skjenkebehandling tar lang tid og krever mye ressurser osv. Innvendingene vil være mange.

Men er innvendingene gode nok til at vi ikke skal realisere slike ideer. Skal vi ikke kunne slå ut håret og kose oss når været er godt? Er ikke det viktigere enn alle de formelle grunneene til å si nei?

For få dager siden kom jeg tilbake fra en langweekend i Vilnius. Denne baltiske byen har skapt et folkeliv (som var fraværende for vel 20 år siden under kommuniststyret) som Trondhem kan lære mye av.

Men skal vi slippe til de som skaper og legger til rette for en trivelig by må vi gjøre noe med både lovverk og regelverk. Og ikke minst med den innstillingen som politikere og byråkrater har. Vi kan ikke si nei til en restaurant på Bakklandet som vil servere kortreist mat fordi taker på antall skjenkebevillinger er nådd. Vi kan ikke si nei til noen kroner i kommunal støtte til et kulturarrangement fordi søknadsfristen er passert. Og vi kan ikke si nei til noen ekstra bord og stoler en godværsdag fordi kioskinnehaveren ikke har søkt Trondheim Parkering om leie av gategrunn.

Vi må tvert om føre en politikk som sipper til alle gode skapende krefter uten for mange byråkratiske stengsler.

Reklamer

24/07/2013 - Posted by | kultur, Lokal politikk, skjenkepolitikk | , , , , ,

1 kommentar »

  1. Spot on, Kjetil Utne! Ser fram i mot denne type tankegang når vi får nytt og bedre kommunstyre om noen år…

    Kommentar av Trine Segtnan Carstensen | 24/07/2013


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: