Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

17.mai – for alle?


Familien var på vei inn til Midtbyen får å feire 17.mai. Jenta var kledd i sin fineste stas og i ansiktet hadde hun malt det somaliske flagget. På armene var det norske flagget. Hun hadde nok ikke hørt at utenlandske flagg er fyfy på 17.mai. Kan ikke noen tørke av henne smilet og flagget i ansiktet?

Jeg kjører taxi på 17.mai og stopper på holdeplassen utenfor Mac Donalds på Torvet. Mac Donalds er fullt av mennesker som feirer 17.mai med respekt for norske tradisjoner. Utenfor ser jeg en sliten og ustødig mann rundt 50 år som samler flasker. Han forsøker å samle flaskene i bæreposer og hekte dem på sykkelen sin, men mister dem til stadighet og må plukke opp flaskene på nytt. Men 17.mai er nok likevel en god dag for ham. Sjelden er det så mange tomflasker å finne.

Byen er full av glade mennesker denne dagen. Det gode været setter en ekstra spiss på feiringen. Nesten alle har kledd seg i finstasen, enten de er født i Norge eller i et annet land. Ei flott afrikansk jente i trønderbunad. En høyreist araber i sin lange hvite kjortel. En inder står og prater med sine venner med et norsk flagg stikkende opp av ryggsekken han bærer på ryggen. Bare norske flagg. Og det er ikke så rart. En spørreundersøkelse viser at innvandrere i større grad enn oss norske ønsker å feire 17.mai med norsk flagg. Og for de fleste av oss er det riktig å bruke det norske flagget – bare det norske flagget. Men hvorfor skal det være så galt, som den lille somaliske jenta, i tillegg bruker flagget fra sitt andre hjemland?

Den 16.mai kjører jeg også taxi. En av mine passasjerer skal transporteres hjem etter en lang dag på en av byens brune puber. Han skal hjem for å se Rosenborg på TV’n. I sin ungdom spilte også han fotball og broren var seriemester for RBK. Nå var han i midten av 60-årene og regnet med at han ennå hadde et par år igjen å leve. 17.mai skulle han holde seg hjemme, og drikke. Ta et par telefoner til kompiser. Men ikke dra til byen for å feire. Hva skulle han kle seg i? Joggedrakt? Nei, 17.mai var ikke noe for ham.

Reklamer

19/05/2013 - Posted by | kultur | , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: