Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Farvel til norsk litteratur?


Alle de STORE aktørene ser ut til å være begeistret for den nye bokloven. Kanskje ikke så rart ettersom loven bidrar til å sementere dagens struktur i bokbransjen. 2-3 dominerende aktører i forlagsbransjen eier også de fleste bokhandlene. Ikke mye mangfold der i gården.

Tenkningen som ligger til grunn er grunnleggende sosialdemokratisk. Troen på at store enheter som kan styre det hele til alles beste ligger til grunn for en fastprisordning som hindrer konkurranse og begrenser nyskaping.

Forunderlig nok sier regjeringen også nei til momsfritak for e-bøker. Mens papirbøker, som er dyre å produsere og distribuere, slipper moms, blir e-bøker pålagt 25 % moms. Dette begrenser naturligvis overgangen til e-bøker – eller mer konkret: Det begrenser overgangen til NORSKE e-bøker.

For få dager siden kunne NRK offentliggjøre interessante tall:

«Rundt 400.000 nordmenn har kjøpt e-bøker det siste året, viser en undersøkelse. Over 80 prosent av de unge leserne har kjøpt bøker på engelsk.»

Språkviter og forfatter Helen Uri sier dette til NRK:

– Det er fint at de leser bøker, men veldig trist at de ikke leser mer norsk. Jeg kjenner jeg blir litt redd, sier hun.

Helene Uri er både språkviter og forfatter.

De oversatte e-bøkene til Nesbø kostet 47 kroner. De norske e-bøkene er dobbelt så dyre.

Derfor har Dagens Næringsliv rett når de skriver dette i dagens leder:

«Konkurransen blir heller ikke helt borte til tross for at rødgrønne politikere har gjort sitt beste for å fjerne den. Loven gjelder ikke for utenlandske aktører. Bokbransjen står ved inngangen til en digital revolusjon der bøker vil bli distribuert via nett og lest på lesebrett.

Selv om norske e-bøker på samme måte som papirbøker blir skjermet for priskonkurranse, kan forbrukere over hele landet allerede velge og vrake mellom utenlandske titler til en langt lavere pris.»

Mens Amazon og Apple lenge har tilbudt utenlandske bøker rimelig og lett tilgjengelig har norsk bokbransje vært sent ute med å utvikle gode e-handelsløsninger.

Men er dette egentlig et problem. Verden er full av spennende forfattere og flere og flere av oss synes at det er like greit å lese på engelsk som på norsk. Vi trenger da ikke de norske forlagene, bokhandlene eller forfatterne. Er det noe tap for oss hvis vi må si farvel til norsk litteratur på norsk?

Jeg er redd at mange vil tenke slik. I en verden hvor grensene brytes ned vil det ikke bety noe hvor forfattere og bøker kommer fra og hvorvidt bøkene er på norsk eller engelsk. Så vil vi nok ganske raskt se at Amazon og andre etablerer en norskspråklig avdeling som selger bøker på norsk til nordmenn fra nettet uten å være begrenset av norske regler og lover.

Internett har kommet for å bli og på internett er det ingen grenser selv om Hadia Tajik, Gyldendal og Forfatterforeningen skulle ønske det.

Men for oss som er opptatt av at vi skal beholde vårt språk og vår kultur er det synd:

«Ungdommens språk er fremtidens språk. Det er de som er fremtidens språkbrukere. Det er unge mennesker som skal sørge for at vi fortsetter å bruke språket vårt, på alle samfunnsområder,» sa Helene Uri til NRK.

Å holde fast ved en boklov som begrenser konkurransen og dynamikken vil sammen med moms på e-bøker bidra til å svekke norsk litteratur, kultur og språk.

27/04/2013 - Posted by | kultur, Nasjonal politikk | , , , ,

1 kommentar »

  1. […] egen bokhandlerkjede er det ikke hans bok du ser først når du går inn døra hos Ark eller Norli. Den nye bokloven sementerer konkurransesituasjonen i bokmarkedet og hindrer innovasjon. Og i tillegg blir e-bøker pålagt 25 % moms i motsetning til papirbøker. Skal man nå nye […]

    Tilbakeping av Dikt for menn som hater dikt « Kjetils Blå Bølger | 13/05/2013


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: