Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Skal vi tillate andre lands flagg på 17.mai?


Debatten kommer tilbake med jevne mellomrom.

Denne gang er det Aspøy Skole i Ålesund som har utløst debatten. De har søkt 17.mai-komiteen om å få bruke flagg fra elevenes opprinnelsesland I TILLEGG til det norske flagget når de skal gå i barnetoget:

«Aspøy skole har en rekke elever med tilknytning til andre land enn Norge. De driver morsmålsopplæring på 15 forskjellige språk og er fokusskole for arbeid med flerkulturell opplæring.

I tilknytning til 90-årsjubileet skolen markerer i år har de henvendt seg til 17. mai-komiteen i Ålesund med spørsmål om å få bruke flagg fra elevenes opprinnelsesland i 17. mai-toget. Rektor Ann Elin Haadem forklarer at de har laget flaggene selv.

– Dette er flagg i papir med norsk flagg på én side, og et annet flagg på andre sida, for elevene som ønsket det, sier hun.»

I 2008 var det den folkekjære Osloordføreren Fabian Stang som skapte debatt. Fabian Stang gikk i 2008 ut og sa at alle barn skulle få bære det flagget de ville i 17. mai-toget:

«- Fra bystyrets side oppfordrer vi til å føre det norske flagget, men det er ikke noe forbud mot å ha med seg flagg fra andre land, sier Stang til Dagsavisen.

Onsdag ga en rekke innvandrerorganisasjoner uttrykk for at det er best om barna har med seg det norske flagget på 17. mai.

– Det synes jeg er veldig hyggelig. Mitt håp er at det blir helt naturlig for alle å bære norsk flagg 17. mai, sier Stang. Han understreker uansett at det ville være helt absurd å skulle ta fra noen flagget eller kaste dem ut av barnetoget fordi de går med andre lands flagg.»

Naturligvis har Stang rett. Men dette er da heller ikke noe problem. De aller fleste bruker naturligvis det norske flagget på 17.mai, og de gjør det fordi de ønsker det. At noen tar med seg et flagg fra hjemlandet sitt, enten det er tilreisende eller innvandrere, oppfatter jeg bare som et ønske om at alle, uavhengig av opprinnelse, ønsker å feire den norske nasjonaldagen. I Trondheim opplever vi for eksempel at svenske pensjonister på Trondheimstur veiver med svenske flagg uten at noen reagerer på det. Når jeg ser innvandrere, noen ganger kledd i sine stolte  nasjonaldrakter på 17.mai blir jeg glad for at de ønsker å være med å feire nasjonaldagen vår.

Men ikke uventet er det noen som forsøker å utnytte denne saken.

Fremskrittspartiets 5.kandidat i Oslo, Aina Stenersen, sier dette til Nettavisen:

«Vi er imot at dette skal være lov i Oslo, og mener det er helt vannvittig at folk skal gå med andre flagg enn det norske når vi feirer vår nasjonaldag. Vi gjør alt vi kan for å forby dette i Oslo, og er lei oss for at Høyre har en annen tilnærming.

– Hvorfor er dette et problem?

– Signalet man sender ut ved å åpne for andre flagg i 17. mai-toget er at norske verdier er det ikke så farlig med. Hvis man føler seg norsk bør man ikke ha behov for å vifte med flagg fra et annet land. Jeg tviler på at jeg ville fått lov til det om jeg reiste til et ikke-vestlig land og gjorde det samme, sier hun.»

Hvilke norske verdier mener Stenersen skades av at noen få vifter med et annet lands flagg på 17.Mai?

Hun mener åpenbart at verdier som toleranse, mangfold og ytringsfrihet ikke er norske verdier som vi bør ta vare på.

Men enda verre er det jeg leser på nettstedet Fyret.

På nettsiden kan vi lese at «Fyret er en uavhengig nyhetsside som skal gi leserne nyheter og vinklinger de ikke får gjennom vanlig media i Norge. Vi bryr oss ikke om journalistenes Vær Varsom-plakater, men gir den usensurerte  sannheten.»

Her har vi kanskje forklaringen på hvorfor Fyret ikke tar det så nøye med å formidle korrekt informasjon. Under overskriften «Norske flagg ønskes fjernet fra 17.mai-tog» skriver de følgende:

«Aspøy skole i Ålesund har i år besluttet å fjerne norske flagg i 17.mai toget og erstatte dem med flagg fra elevenes opprinnelsesland.»

Mot slutten av saken blander de dette sammen med en rekke voldtekter som visstnok har skjedd lokalt:

«Som en tilleggsnotis kan vi nevne at Ålesund og Aspøy i særdeleshet, de siste årene har slitt med overfallsvoldtekter, overfall og ran, til de grader at avisen har omtalt situasjonen som «farligere enn New York«. Folk sitter med «hjertet i halsen, og unge skolejenter tør ikke engang å gå ut på ukedager» kan det leses. «Kanskje vi må spørre Heimevernet om å hjelpe oss», uttaler en oppgitt venstrepolitiker til lokalavisen. Det er kanskje ikke dette rektor ved Aspøy skole mente når hun snakket om «positiv synliggjøring» av det kulturelle mangfoldet i kommunen?»

Elevene Aspøy skole blir altså omtalt i sammenheng med overfallsvoldtekter, overfall og ran. Uttalelsen er så uhyrlig at den ikke fortjener videre kommentarer.

Mange av våre innvandrere har kommet til Norge etter å ha flyktet fra diktaturer og terrorregimer.  På 17.mai får de anledning til å være med å feire vår grunnovsdag og nasjonaldag, en dag hvor vi feirer vår frihet. Om noen av dem velger å uttrykke sin glede ved å benytte hjemlandets flagg sammen med det norske er det grunn for oss til å være stolt. Derimot er det ikke grunn til å være stolte over noen av de ytringene som har kommet i sakens anledning.

NB. Aina Stenersen tviler på at hun ville fått lov å feire en nasjonaldag i Sverige eller et ikke-vestlig land med et norsk flagg.  Kjære Aina. Du skal ikke være så sikker på at mennesker i andre land er like intolerante som deg.

 

Reklamer

26/04/2013 - Posted by | kultur, Lokal politikk, Nasjonal politikk, Utenrikspolitikk | , , , , , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: