Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Manjus tragedie


Jeg har sett Manju i arbeid med barna. Han var leder for CWC’s feltprogram i Bangalore og nøt en ubetinget tillit blant barna, både fordi han hadde et usedvanlig lag med barn, men også fordi han hadde vist at CWC’s arbeid nyttet.

I fjor kom meldingen om at en av hans døtre hadde mistet livet i en ulykke. Under mitt besøk i Kundapur fikk jeg høre hele den dramatiske historien. Og hvorfor det hadde vært unødvendig hvis myndighetene hadde gjort jobben sin.

Manjus datter druknet i et vanndam. Samtidig druknet de tre barna til hans søster og hennes mann. Dammen var kunstig gravd ut som et vannmagasin og på bunnen av dammen var det gjørme og vekster som barna hadde satt seg fast i slik at de ikke kom seg løs. Noen prøvde å redde de andre og druknet også.

Denne vanndammen og mange andre vanndammer i området var uten inngjerding og uten fareskilt. Problemet er at sikring av slike dammer ikke er påkrevd i følge indisk lov. Samtidig trengs ingen lokal godkjenning for å grave slike hull. De besluttes gjerne av høyere myndigheter uten at kommunen informeres engang.

Etter den store ulykken startet et arbeid i regi av CWC sammen med barna i området og ungdommens kommunestyrer et arbeid for å få myndighetene til å ta ansvar både ved å kompensere de skadelidte familiene, for å sikre dammene og for å informere barna om farene som eksisterte. Det viste seg raskt at denne ulykken ikke var den eneste. Til sammen hadde 14 personer, hovedsakelig barn, mistet livet i slike ulykker.

Primærkommunene har små budsjetter, typisk noen hundretusen kroner pr år, og sliter derfor med å finansiere arbeidet. Og høyere myndigheter tar intet ansvar. Derfor skjedde arbeidet oftest i form av frivillighet, både innsamlingsaksjoner for ofrene og dugnadsarbeid for å bygge gjerder. Vi fikk se flere av disse ulykkesstedene og møtte både lokale politikere og frivillige som hadde bidratt.

Dugnad og frivillighet er med andre ord ikke noe vi er alene om i Norge.

 

Reklamer

28/01/2013 - Posted by | barnearbeid mm, India, Utenrikspolitikk | ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: