Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Festningen – landets beste utendørs konsertarena?


Adresseavisens kulturkommentator Terje Eidsvåg pekte på flere viktige poenger i sin kommentar i dag under tittelen «Den kulturelle snublestokken»:

«Bruken av Rosendal teater, planer om etablering av kunsthall og litteraturhus og forsøk med storkonserter på Festningen. Lista begynner å bli lang over initiativ og planer for å bedre Trondheim som kulturby som ender i en slags limbo kombinert med timeout.»

I saken om bruk av Rosendal hadde det rødgrønne flertallet bestemt seg for hvem som skulle disponere  den gamle kinoen uten at andre mulige brukere fikk slippe til med sine forslag. Når det ikke viste seg mulig å realisere dette alternativet valgte de rødgrønne å si nei til andre spennende kulturaktører også og solgte i stedet Rosendal.

Kunsthallen har blitt utredet siden 2005-2006 og ifølge Art Scene Trondheim har det vært brukt mer enn 6 million kroner på utredningen uten at vi ennå har fått noen kunsthall. I dag ser det endelig ut til at prosessen har tatt fart og det er grunn til å tro at vi får en beslutning i løpet av 2013. Denne gang ser det ut som også de rødgrønne partiene stiller seg positive til å bruke kommunale penger.

Litteraturhussaken har ikke pågått så lenge, og en usedvanlig grundig og god søknad fra styringsgruppen for litteraturhuset burde ha overbevist bystyrets medlemmer om at en million kommunale kulturkroner ville gi oss mye mer igjen i form av opplevelser – og økonomiske ringvirkninger. Dessverre var det bare Høyre og Venstre som var villige til å satse. Alle de øvrige var positive til et litteraturhus, men tok ikke konsekvensen av det i kroner og øre. Flertallet har likevel lovt et litteraturhus i 2013. Jeg håper de mener det på alvor.

Festningsparken som konsertarena så ut til å gå gjennom uten mye motstand, inntil styrelder ved Bakklandet Menighets Omsorgssenter, Torsten Hanssen kom på banen. Hanssen, som også er kjent som journalist i Adresseavisen, har tildels vært ufin i sin voldsomme aggresjon mot mot planene om konsertarena ved festningen. Men han har hatt et godt poeng: Hvis støy fra festningen setter dementes liv og helse i fare kan ingen forsvare å arrangere konserter 100 meter unna sykehjemmets bygninger.

Det som har utsatt saken har vært manglende saksforberedelse fra rådmannens side. For det første var det ikke gjennomført noe høringsmøte med informasjon til naboene. Og for det andre har det ikke vært gjort beregninger av hvordan lyd og støy vil slå ut i dette konkrete tilfellet. Man har bare referert til generelle regler og konsekvenser av støy. Derfor har det vært riktig av formannskapets flertall å få disse forholdene avklart før man gir klarsignal for store konserter.

Hvis det stemmer, som en lydleverandør uttalte til Adresseavisen i går, at scenen og lydutstyret kan innrettes slik at støyen vil bli mindre plagsom enn dagens trafikk i Festningsgata, er det all mulig grunn til å godkjenne planene om Festningsparken som konsertarena. Erfaringene fra et sykehjem i Stavanger som har vært nærmeste nabo til en festival viser også at det er lite grunn til bekymring. Men det er ingen grunn til ikke å få gjort konkrete beregninger av hvordan lyden vil slå ut ved festningen. Slik kan også de pårørendes bekymringer bli fjernet.

Jeg forbauses av hvor sterkt sykehjemmets styreleder har gått ut både på høringsmøte for naboene, i media og i møte med politikere. Terje Eidsvåg sier det godt:

«Hvis støy fra området innebærer helsefare for døende i nærheten, må vel kanonene som jevnlig drønner fra Festningen, oppleves som vel så skremmende. Eller terrengløp og andre aktiviteter med lydanlegg av mer primitiv art, som for noen skaper liv i byen, men for andre blir støy.»

Sykehjemmet har da også lagt sin avdeling for sterkt demente mot Festningsgata med den trafikkstøy og annen støy det medfører uten at det synes å være problematisk.

Festningsparken kan kanskje bli landets beste utendørsarena for konserter. Avstanden fra sentrum er kort. På et kvarter kan konsertgjengere bevege seg fra kollektivtilbudene i sentrum opp til konsertarenaen og etter konserten tar det kort tid å komme tilbake til sentrum enten man skal ta buss eller man skal benytte seg av byens uteliv. De naturskjønne omgivelsene, det naturlige amfiet og muligheten for å snu scenen slik at man tilpasser seg både de helt store og de noe mindre konsertene gjør parken særlig egnet. Når jeg møtte grunderen bak Bergen Live, Frank Ness, for et par år siden var han også klar på at dette ville være en suveren arena. Knapt noen i Norge har hatt større suksess med store konserter enn ham.

Bortsett fra sykehjemmet synes det også som om naboene har innfunnet seg med tanken på en konsertarena i nabolaget. Under høringen hadde det kun møtt opp 15-20 naboer og av de som tok ordet var det like mange som var positive som negative. Vi bor i en by med de positive og negative sider det har. Rådmannen har lagt opp til strenge betingelser for konsertarrangører i form av inngjerding, vakthold, lydnivå osv. Jeg er derfor ganske sikker på at alt ligger til rette for gode konsertopplevelser ved festningen i årene fremover.

Men før det kan skje må vi rydde alle uklarheter av veien.

 

 

 

Reklamer

13/12/2012 - Posted by | kultur, Lokal politikk | ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: