Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Skal verkstedhallen bli en gjøkunge som skyver andre arenaer ut av markedet?


Tirsdag vil formannskapet bevilge 280.000 kroner til Verkstedhallen. Pengene tas fra kulturbudsjettet og går på bekostning av andre viktige kulturtiltak.

Verkstedhallens tilblivelse var omstridt. De fleste husker kanskje kampen mellom Strandveien Auto og miljøet på Svartlamoen. Det hele endte med at kommunen brukte et betydelig beløp på å kjøpe ut bilforhandleren og ut av det hele fikk vi kulturarenaen Verkstedhallen. Går vi inn på nettsidene til Verkstedhallen finner vi at de skal vise forball-EM (kanskje på tide at sidene blir oppdatert to måneder etter at EM startet…), Remidafestivalen og en rekke andre arrangementer. Jeg er ikke i tvil om at vi trenger denne arenaen.

Men samtidig er det viktig at de stadig flere kulturarenaene i Trondheim blir likebehandlet. Etableringen av Verkstedhallen ble finansiert av Trondheim kommune. I tillegg ble det bestemt at de skulle få en driftsstøtte som skulle trappes ned etterhvert som de ble sterke nok til å greie seg på egen hånd. Men Verkstedhallen har ikke vært i stand til å greie seg på egen hånd. Derfor har de fått mere penger enn det som var forusatt. Likevel er de nå truet av konkurs hvis Trondheim kommune ikke går inn med ekstra midler. I tillegg til de 280.000 kronene i ekstrabevilgning arbeider kommunen også med en ordning hvor kommunen vil leie plass på Verkstedhallen til forskjellig ikke kommersiell virksomhet:

 «Trondheim kommune vurderer å etablere en ordning i Verkstedhallen, gjennom kjøp av tid, knyttet til preproduksjon for profesjonelle musiske og sceniske uttrykk; og i noen grad til formidling av scenekunst og musikk for det frivillige kulturlivet. Ordningen forbeholdes produksjon og visning av ikke-kommersielle prosjekter og prosjekter som i mindre grad er økonomisk bærekraftige. Rådmannen vil kommer nærmere tilbake til dette i budsjettet for 2013.»

Samtidig har vi i Trondheim flere scener/arenaer som ikke får økonomisk driftsstøtte fra kommunen i det hele tatt, blant annet Studentersamfundet, Byscenen og Familien. Vi får dermed en skjev konkurranse hvor en aktør som ikke er levedyktig ved hjelp av offentlig støtte kan skyve mer vellykkede konkurrenter ut av markedet.

Så kan det innvendes at Verkstedhallen driver en type virksomhet som ikke har særlig kommersielt potensiale, men som likevel er viktig. Det er viktig at slike arenaer også kan eksistere. Men da er neppe visning av fotball-EM det man skal satse på…

Jeg håper at Verkstedhallen viser seg levedyktig, og kommunen bør bidra til at det skjer. Men da må vi kunne forvente at det tas grep for å kunne stå på egne ben.

Reklamer

06/08/2012 - Posted by | kultur, Lokal politikk | ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: