Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Lokaldemokrati i Norge og India


Jeg forundres stadig over likhetene, og forskjellene, mellom Norge og India. Jeg har tidligere skrevet om frafallet i indisk og norsk skole. I India er det mange som slutter i skolen og begynner som barnearbeidere. I yrkesfaglig studieretning i Norge er det 45 prosent som ikke fullfører innen normert tid. Mange av disse ende i et liv på trygd utenfor arbeidslivet.

For to dager siden møttes over 8000 kommunestyremedlemmer i delstaten Karnataka til møter og demonstrasjoner i Bangalore. De protesterte mot delstatsmyndighetene som ikke ville de lokale myndighetene forvalte en større del av pengene. I Karnataka er det 5600 kommuner med tilsammen over 100.000 kommunestyremedlemmer. Jeg har møtt en del av dem, og er ikke i tvil om at de fint ville være i stand til å forvalte pengene vel så bra som nasjonale myndigheter og delstatspolitikere.

 

 

 

 

 

Uansett om vi befinner oss i Norge eller India vil det være de som befinner seg nærmest grasrota som best vet hvilke løsninger som fungerer best i lokalsamfunnet. Nasjonale politikere har en tendens til å tro at de vet best.

For noen dager siden gikk Erna Solberg ut i Aftenposten og ville ha en ny boligpolitikk. Behovet for nye boliger i storbypmrådene måtte prioriteres foran jordvernhensyn og de 22 statige instansene som involverer seg i slike prosjekter måtte få mindre makt slik at de ikke får stoppet eller forsinket boligbyggingen. En representant fra Arbeiderpartiet er ut med et leserinnlegg i landets aviser hvor hun kritiserer Høyre fordi det er viktig å ta vare på matjord og natur. Det har hun naturligvis rett i, men hvorfor tror hun at lokale politikere ikke er i stand til å gjøre de riktige avveiningene mellom hensynet til boliger, jordbruk og natur?

Forskjellene mellom India og Norge er naturligvis også store.En norsk kommune har tross alt langt større makt enn en indisk kommune. En gang besøkte jeg Yedthave kommune i Kundapurprovinsen og ordføreren fortalte meg at de hadde et årsbudsjett på noen hundretusen kroner. Denne kommunen hadde knapt 10000 innbyggere. En norsk kommune av tilsvarende størrelse ville ha et milliardbudsjett.

 

Reklamer

19/07/2012 - Posted by | India, Lokal politikk, Nasjonal politikk | , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: