Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

2, 3 eller 4 stortingsrepresentanter for Høyre i Sør-Trøndelag?


Mens de rødgrønne partiene i dag har 6 av de 10 stortingsrepresentantene fra Sør-Trøndelag kan dette snu til 6-4 i borgerlig favør ved valget til neste år. Av de ni faste mandatene i fylket er seks nærmest sikre. Arbeiderpartiet får minst 3, Høyre minst 2 og Frp minst et mandat. De tre siste og utjevningsmandatet kan havne hvor som helst. Vi står derfor overfor en svært spennende valgkamp.

Slik er situsjonen for partiene:

Arbeiderpartiet har i dag 4 mandater etter et svært godt valg i 2009 med 41 % av stemmene. Partiet har siden gått en del tilbake på landsplan, men må tape bortimot ti prosentpoeng i Sør-Trøndelag for å miste sitt fjerde mandat. Det er usannsynlig. Så fremt det ikke skjer noe overraskende ved valget er det heller ikke grunn til å tro at partiet greier å vinne fem mandater.

Fremskrittspartiet har i dag 2 mandater fra Sør-Trøndelag etter et godt stortingsvalg og knappe 20 prosent oppslutning. Meningsmålingene for partiet spriker voldsomt, men tar vi utgangspunkt i snittberegninger og forutsetter at utviklingen har vært den samme i Sør-Trøndelag som i resten av landet beholder Frp sine to mandater. Råtallene bak meningsmålingene viser imidlertid langt lavere oppslutning for Frp enn de vektede tallene som instituttene oppgir. Instituttene som vekter mot 2009 viser langt bedre tall enn de to instituttene som vekter mot 2011. Det er grunn til å tro at Frps oppslutning er dårligere enn snittet av målingene viser og dermed henger andremandatet i en tynn tråd.

Høyre har i dag kun ett mandat fra Sør-trøndelag etter et dårlig vag i 2009 og kun 13,9 % i oppslutning. Riktignok manglet partiet bare noen hundre stemmer på å vinne et utjevningsmandat og dermed stille med to representanter fra Sør-Trøndelag. Nesten sdamtlige meningsmålinger de siste 1-2 årene på nasjobnalt plan ville gitt tre representanter med lik utvikling over hele landet. Det samme gjelder valgresultatet ved Fylkestingsvalget i fjor høst (23 %). Siden den gang har Høyre gått kraftig frem på nasjonale meningsmålinger. Samtidig viser lokale målinger rundt omkring i landet at Høyre går mer frem der man fra før har stått svakt enn i landet som helhet. Betyr dette at Høyre kan ha sjanse på et 4.mandat? Mer om det senere.

De tre siste mandatene fra Sør-Trøndelag er i dag fordelt mellom Senterpartiet og SV med faste mandater og Krf med et utjevningsmandat. Med dagens meningsmålinger og en lik utvikling over hele landet vil ingen av disse partiene bli representert på Stortinget med faste mandater fra Sør-Trøndelag. Sammen med Venstre vil de kjempe om utjevningsmandatet. Hvis jeg har rett i at Frp er målt for høyt vil imidlertid et av disse partiene kunne oppnå et fast mandat. Hvem av dem blir størst?

Ved siste fylkestingsvalg fikk SP 6,3 %, Krf 5,8 %, V 5,7 % og SV 4,3 %. Forskjellen er så liten at hvem som helst av disse partiene kan stikke av med mandatet, men utviklingen i meningsmålingene den siste tiden viser at Venstre har et lite favorittstempel et lite hestehode foran Krf.

Hva så med Høyre. Kan partiet få fire mandater fra Sør-Trøndelag?

Svaret er ja, men mye skal klaffe før det skjer.

To scenarier kan gi et slikt resultat:

Hvis AP får 35 %, Høyre 29 %, Frp 12 % og de fire småpartiene 5 % hver vil de ni faste mandatene fordeles med 4 hver på AP og Høyre og 1 på Frp. Slike tall er på ingen måte urealistiske hvis vi ser på dagens meningsmålinger, men med 700 stemmer i pluss for Frp og eller 1300 stemmer i pluss for et av småpartiene kan en av dem ta Høyres siste mandat.

Hvis Høyre blir større enn AP og begge partiene havner på 30-31 % kan Høyre få fire mandater mens AP får tre eller fire mandater avhengig av hvordan stemmene fordeler seg på de andre partiene.

Dette blir imidlertid mye teori og inntil Adresseavisen eller NRK presenterer lokale meningsmålinger blir det også mest spekulasjon.

Reklamer

10/06/2012 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: