Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Barnearbeideren som ble bedriftsleder


Nagaraj Kolkere droppet ut av skolen I India etter at læreren hans kjeftet på ham fordi han så ut av vinduet fremfor å følge med på undervisningen. ”Du egner deg bare som gjeter” sa læreren. Nagaraj slet med å følge med på undervisnngen og droppet ut av skolen etter stadig mobbing fra lærerens side.

Etter at han sluttet på skolen holdt han seg først hjemme og bidra med forskjellige oppgaver I hjemmet, blant annet å passé på sin funksjonshemmede bror. Så tok han etter hvert forskjellige småjobber. En dag stakk han innom et møte hvor en barnerettsorganisasjon orienterte om barnearbeidernes rettigheter. Han sluttet seg til dem.

I dag har det gått 22 år og Nagaraj driver sitt eget byggefirma med 20 ansatte spesialisert på bygging av rimelige og miljøvennlige boliger. Nagaraj er en av flere hundre elever som har gått på Namma Bhoomi, en yrkesskole som også gir allmennutdannelse. De fleste elevene er tidligere barnearbeidere eller andre barn fra fattige familier. Skolen ble startet av organisasjonen Concerned for Working Children (CWC) etter forslag fra barnearbeiderne selv.

I disse dager har CWC begynt å bygge en ny skole som får navnet Namma Nalanda på nabotomta til Namma Bhoomi. Dette skal bli en mønsterskole for India, en skole lærere fra andre skoler i India eller andre land reiser for å utveksle kunnskap og ideer.
Flere norske aktører har engasjert i dette viktige prosjektet. I samarbeid med utviklingsorganisasjonen Forut vil en bank bidra til å finansiere deler av byggearbeidene. I Trondheim har dessuten Stavset skole etablert et samarbeid med Namma Nalanda. Dette samarbeidet går både på å utveksle faglig kunnskap, men Stavset bidrar også tl å finansiere klasserom gjennom innsamlingsaksjoner. Også Trondheim Senior Høyre har bestemt seg for å samle sammen penger nok til å bygge et klasserom (ca kr 75.000 kr).

Det finnes mange eksempler som Nagaraj. De fleste elevene fra Namma Bhoomi får relevant jobb rette etter at skolegangen er ferdig. Men CWC trenger flere partnere for å lykkes fullt ut. Ta gjerne kontakt med meg hvis du vil bidra.
NB. Tre norske stortingsrepresentanter nominerte CWC til Nobels fredspris i år for deres innsats for at barn skal bli hørt.

Reklamer

09/05/2012 - Posted by | barnearbeid mm, India | , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: