Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Russefrakken


Mange tenker på musikk, billedkunst eller teater når vi snakker om kultur, men Sverresborg Trøndelag Folkemuseum har gjennom sin utstilling av trønderske russefrakker fra femtitallet til i dag vist at russefrakker også er kultur. Og det beste av alt er at det er et trøndersk kulturuttrykk. Av en eller annen grunn har denne tradisjonen, som startet på 30-tallet, i hovedsak begrenset seg til Trøndelag.

Dessverre har russefrakken mistet mye av sin popularitet de siste årene til fordel for de røde og blå draktene som russ fra hele landet benytter seg av. Det er synd, og det er å håpe at et besøk på folkemuseet og en runde blant de 220 utstilte russefrakkene inspirerer fremtidige russegenerasjoner til å ta russefrakken i bruk igjen.

Russefrakken gir den enkelte eier anledning til å vise hvem han eller hun er ved å dekorere frakken i henhold til egen smak. Her kan kreativiteten få fritt utløp og her kan man gjerne sprenge noen tabugrenser. Russefrakken kan være morsom, dekorativ eller politisk, men knapt noen er helt lik. Riktignok viser utstillingen at datter eller sønn noen ganger har kopiert motivet til far eller mor. Noe som viser at russefrakken er noe man tar vare på og som frisker opp gode minner.

Jeg fikk gleden av å være tilstede på åpningen av russefrakkutstillingen sist søndag. Det eneste «negative» med åpningen var at det var så mange som hadde møtt opp at det ble ganske trangt inne i utstillingslokalet. Men det tar jeg som et tegn på at utstillingen har truffet noe som opptar de fleste trøndere. Museets folk kunne også fortelle at russefrakken fortsatt står sterkt på Fosen og på katedralskolen er det tegn til en renessanse for russefrakken. Nå håper jeg at fremtidige russegenerasjoner min gamle skole, Adolf Øiens Videregående Skole, tar opp kampen om å lage de beste russefrakkene.

Jeg vil anbefale alle å besøke utstillingen, og benytt muligheten til et gjensyn med resten av museet samtidig!

08/05/2012 - Posted by | kultur, Lokal politikk | ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: