Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Sjøgangen – et spenstig navn


Hva synes du at det nye tverrforbindelsen fra sentralsjonen i Trondheim til Brattørkaia skal hete? Flertallet i Kulturkomiteen mente at «Sjøgangen» var det beste navnet, mens et betydelig mindretall ville ha «Stasjonsbrua» som navn.

Når kommunen skal vedta nye navn er det mye man må passe på:

* Navnet bør brukes innenfor et område der det historisk eller logisk hører hjemme
* Navnet bør bygge på og føre videre den lokale navnetradisjonen * Navnet må ikke være for likt allerede eksisterende navn i skrift eller tale (vi må unngå at det oppstår misforståelser, for eksempel i forbindelse med utrykning) Navnet bør ikke virke støtende eller komisk
* Navnet bør være enkelt å skrive, lese og uttale

Viktigere enn alt dette synes jeg det er at vi må finne navn som folk liker og som folk vil bruke. Verftsbrua, som de fleste likevel kaller for Blomsterbrua, er et eksempel på hvordan det kan gå hvis vi som politikere vedtar noe annet enn det folk vil ha.

Sirkusparken er et annet eksempel. Parken ligger på den gamle sirkustomta og er utformet med dette temaet. Elevrådet på Lade skole ville derfor ha Sirkusparken som navn mens Lade Arbeiderlag ville ha Jarleparken. Kulturkomiteen ville bruke det «Sirkusparken» som navn men ordføreren tvang frem ny behandling av saken og det hele endte med Ladeparken. Jeg er likevl sikker på at folk vil bruke Sirkusparken som navn.

På Brattøra har det vært en mer omfattende navneprosess enn vanlig. Ikke bare har historielag og velforeninger kunnet uttale seg slik det er vanlig men også publikum har kunnet komme med forslag. Blant forslagene var disse:

Munkholmbrua
Ønskekvistbrua
Havnebrua
Fjordbrua
Sjøbrua
Fosenbrua
Nekolai Dahlbrua
Rockebrua
Tverrforbindelsen
Sentralbanebrua
Terminalbrua
Stasjonsbrua
Fjordgangbrua

Til slutt presenterte Navneutvalget i kommunen en innstilling i prioritert rekkefølge:

1. Stasjonsbrua
2. Tverrforbindelsen
3. Fosenbrua
4. Sjøgangen

Alle disse navnene tilfredsstiller de formelle kravene til nye navn. Men hvilket navn vil folk like best og dermed bruke i praksis?

Jeg er ikke i tvil. Sjøgangen er utradisjonelt og folkelig og det forteller oss at denne «brua» tar oss fra fra sentrum og over til sjøsiden. Det er egentlig mye mer enn ei bru. Vi starter med ei todelt trapp på bysiden og kommer opp til et torg omgitt av butikker, serveringssteder og annet, så fortsetter det i form av en smalere bru over jernbanesporene før brua igjen splittes i to, hvorav den ene delen fører oss gjennom det planlagte PowerhouseONE og ned til Brattørkaia med hurtigbåtene, Pirbadet, Rockheim og det nye kongresshotellet.

Stasjonsbrua er for kjedelig og minner for mye om den eksisterende Jernbanebrua og dessuten er den langt mer enn ei stasjonsbru.

Tverrforbindelsen er forsåvidt beskrivende, men er kjønnsløst og kjedelig.

Ettersom brua går fra det som heter Fosenkaia (men som ikke lenger tar i mot Fosenbåtene) og over til Brattøra med Fosenalpene i synsranden kunne Fosenbrua også vært et godt navn. Men igjen: Dette er mye mer enn ei bru som kan bringe oss til Fosen.

Navn skaper store debatter. Navn betyr mye for folk. Det er en del av kulturen vår. Derfor irriterer vi oss når stemmen på ATB-bussene leser opp holdeplassene Ila og Skansen på østnorsk måte. Derfor irriterer vi oss over at nasjonale regler tvinger oss til å forandre Sjetnemarka og Væretrøa til Sjetnmarka og Værestrøa. Og de fleste av oss nekter å forandre måten disse bydelene uttales på rett og slett fordi vi synes den nye skrivemåten er feil.

I Kulturkomiteen er vi ofte enig om saker, og når vi er uenige går skillelinjene etter partipolitiske skillelinjer. Denne gangen sprakk Arbeiderpartiet og delte seg mellom Stasjonsbrua og Sjøgangen. Flertallet på fem (to fra Høyre og en hver fra AP, Venstre og Rødt) ville ha Sjøgangen som navn mens et mindretall på fire (to fra AP og en hver fra Frp og Miljøpartiet De Grønne) stemte for Stasjonsbrua.

Ettersom kulturkomiteen ikke var enstemmig går saken til endelig avgjørelse i Formannskapet. Hva synes du denne «brua» bør hete?

Reklamer

11/04/2012 - Posted by | kultur, Lokal politikk | , , ,

3 kommentarer »

  1. Mange gode forslag her, og det er veldig vanskelig å spå hva brua vil bli kalt på folkemunne. Men kjenner jeg Trondheimere rett så blir det nok noe enkelt og jordnært. Sjøgangen er et fint navn, men det virker litt konstruert å kalle i bru for noe sånt, så jeg tenker det blir kalt «Stassjonsbrua». Så da er det bare å døpe den det først som sist 🙂

    Kommentar av burgermeis | 16/04/2012

  2. Foran Stasjonen så heter det Stasjonsplassen og da bør vel bruen hete Stasjonsbrua. Alle vil si stasjonsbrua uansett hva brua kommer til å få som navn til slutt.

    Kommentar av Kari Larsen | 09/05/2012

  3. For det første er det ikke bare ei bru. Det er en kombinasjon av ei bru og et torv. Tror forøvrig ikke mange bruker navnet stasjonsplassen i dag. Og hva med den andre enden av tverrforbindelsen, skal ikke den ha betydning for navnet. Jeg jeg har inntrykk av at Sjøgangen er det navnet flest liker og vil bruke.

    Kommentar av Kjetil Utne | 09/05/2012


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: