Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Flytt Munchmuseet til Trondheim!


Edvard Munch som maler er større enn Oslo. Større enn Norge. Han er stor i verden. «Alle» kjenner «Skrik» og Munch. Oslos behandling av Munch er en skandale. Når Oslo ikke er sitt ansvar bevisst bør Trondheim stille opp. Flytt Munchmuseet hit!

Når jeg googler Edvard Munch får over en million treff. Utallige nettsteder har spesialisert seg på vår internasjonale maler, blant annet dette, dette og dette. I Paris sto folk i kø og 5000 besøkte Pompidousenterets Munch-utstilling hver dag i flere måneder. Tilsvarende var suksessen i Frankfurt og London står for tur.

Til sammenligning har Munchmuseet i Oslo 130.000 besøkende hvert år, en fjerdedel av det antall som så uutstillingen i Paris. Allerede i 2005 kunne NRK fortelle at Munchmuseets bilder forfaller. Kort sagt: Norge tar ikke vare på denne kunstskatten. Vi tar ikke vårt internasjonale ansvar på alvor.

For et års tid siden så alt bra ut med henblikk på å bygge et nytt Munchmuseum i Bjørvika.Et politisk flertall støttet forslaget. Men det stundet til valg og FRP slo seg sammen med Arbeiderpartiet for å stoppe Lambda-prosjektet. Problemet var imidlertid at de bare var enige om å si nei til Lambdaprosjektet, men uten at de var enige om hva de ville ha i stedet. Dermed må man starte på nytt. I mellomtiden forfaller Munchsamlingen.

Det er Oslo kommune som eier malerisamlingen etter at den ble testamentert fra Edvard Munch. Med denne gaven fulgte det også et moralsk ansvar for å ta vare på samlingen og vise den frem til verden. Oslo har i realiteten kastet kortene og bør overlate til andre å ta vare på arven etter Munch.

Trondheim bør ta denne utfordringen. Et Munchmuseum vil være kostbart, men samtidig vil det kunne trekke hundretusenvis av turister hvert år og bidra til å sette Trondheim på verdenskartet. Et nytt Munchmuseum har potensiale til å bli et av verdens store museumsopplevelser og nevnes på linje med Vinterpalasset i St. Petersburg, British Museum i London og Museum of Modern Art i New York.

Jeg ser for meg et landemerke ytterst på Piren utenfor Pirsenteret med kort vei til Hurtigrutekaia, Cruisebåtkaia, Pirbadet, Rockheim, Hurtigbåtterminalen, Sentralstasjonen og det nye kongresshotellet. Kanskje kommer det også en storbyhall i området som kan utvikles til å bli Skandinavias mest attraktive reisemål.

Slik kunne det ha blitt.

Men det er 1.april i dag.

Og det bør fortsatt være opp til Oslo å skape et hjem for Munch og hans malerisamling. Det ligger et tungt ansvar på vår hovedstad.
Og skulle de ikke ta dette ansvaret på alvor kan til og med en aprilsnarr bli til virkelighet…

Reklamer

01/04/2012 - Posted by | kultur, Lokal politikk, Nasjonal politikk, Uncategorized | , ,

1 kommentar »

  1. Det er flaut hvordan Oslo oppfører seg i saken!
    Overta dere. Ta kontakt med stiftelsen etter Munch og start arbeidet.
    Så slipper vi å skjems over dette i Oslo og politikerne, spesielt AP og FRP kan kanskje komme til å lære noe….

    Kommentar av Håkon | 04/04/2012


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: