Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Hellige kuer og jenter smugles over grensen mellom India og Bangladesh


Hva tror du det smugles mest av over grensen mellom India og Bangladesh? Det er Roop Sen som stiller spørsmålet. Roop er nestsjef i Sanjog et ressurssenter for marginaliserte kvinner og barn i Calcutta.

Kuer smugles i stort antall over grensen fra India til Bangladesh av lokale barn som kan ta straffen hvis de blir oppdaget. I India er som vi vet kuene hellige og derfor ikke tillatt utført til muslimske Bangladesh. I Bangladesh er det stor etterspørsel etter kukjøtt og når kuene blir for gamle til å gi særlig melk blir de sendt dit for slakt. Med andre ord: Slik slakter man hellige kuer i praksis.

Verre er det at det er en stor trafikk av jenter som mot sin vilje sendes fra fattige Bangladesh og fra fattige delstater i India som Vest-Bengal og Andra Pradesh til voksende og rikere byer som New Delhi, Mumbai og Bangalore og noen ganger til andre land.

Med jevne mellomrom aksjonerer både politiet og forskjellige organisasjoner og sender jentene tilbake dit de kommer fra.

– Vi ser imidertid stadig at de samme jentene blir sendt hjem både to og tre ganger etter at de frivillig har reist tilbake til byen hvor de levde som sexarbeidere, sier Uma som er leder for Sanjog.

Det er mine venner i Concerned for Working Children (CWC) som har avtalt besøket mitt hos Sanjog. Det viser seg å være fullklaff. Møtet varer i over fire timer og hodet mitt fylles av mange tanker og mye kunnskap. Forhåpentligvis har jeg også noe å bidra med.

Sanjog jobber ikke direkte med feltarbeid blant barn og kvinner, men de er et ressurssenter som bidrar med kunnskap, opplæring og påvirkning av myndighetene. De jobber sammen med en rekke små organisasjoner som er tilstede rundt i lokalmiljøene. Sanjog betyr noe slikt som kontakt/forbindelse.

Hva gjør vi for å hindre jentene i å reise tilbake til byen hvor de utnyttes som sexarbeidere spurte Sanjog seg selv. Deres svar var at organisasjonene som jobbet det hvor jentene dro måtte kobles med organisasjoner som jobber med jentene der de kommer fra. Løsningen er å gi jentene jobbtrening og støtte i lokalmiljøet slik at de ikke reiste derfra igjen. Mange av jentene føler skam og skyld og ikke alle i lokalmiljøet støtter dem. Sanjog har koordinert arbeidet for å få et støtteapparat på plass.

Har vi noe å lære av dette i Norge. Vi har et betydelig antall prostituerte i Norge fra Nigeria, deler av Asia og Øst-Europa. Så vidt jeg forstår har norske myndigheter etablert et tilbud i Norge for prostituerte som slutter i dette yrket? Mn hva med å etablere et samarbeid med frivillige organisasjoner på deres hjemsted som kan gi dem et alternativt tilbud. Eller er det kanskje allerede et slikt arbeid i gang?

Reklamer

13/02/2012 - Posted by | barnearbeid mm, India, kultur

1 kommentar »

  1. […] par år siden var jeg på besøk hos flere organisasjoner i Calcutta som arbeidet med prostituerte. Organisasjonen Sanjog mente at det ikke var noen hjelp i politirazzia mot bordeller i storbyer som Mumbai og Delhi. De […]

    Tilbakeping av Falkland road « Kjetils Blå Bølger | 09/02/2014


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: