Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Nandanna vs Eva Lise


Eva Elisabeth Belboe er rektor og ubestridt leder på Stavset skole i Trondheim. Sannsynligvis er hun en av Trondheims beste skoleledere, og hun vet hva hun vil. Når hun møtte Nandanna Reddy følte hun det imidlertid som om hun skulle opp til eksamen.
Store lille Nandanna er en av grunnleggerne av Concerned for Working Children (CWC) og hun vet også hva hun vil. Eva Lise og Mariann fra Stavset skole har vært en ukes tid i India for å besøke CWC og yrkessskolen Namma Bhoomi. Hensikten er å gjøre seg kjent med organisasjonen for å innlede et omfattende samarbeid med CWC’s nyetablerte ”mønsterskole for India”, Namma Nalanda. Selv om Stavset både kan bidra med god fagkunnskap og innsamlede midler, vil ikke Nandanna uten videre slippe til Stavset på Namma Nalanda. Først vil hun forsikre seg om at den norske og den indiske skolen deler verdier og pedagogisk grunnsyn. Hun vil ha et likeverdig partnerskap, ikke en snill norsk giver og en ydmyk indisk mottager.

Rundt bordet sitter blant annet Damo (som var med å grunnlegge CWC for ca 30 år siden), CWC-lederne Shivanand, Ganapatit og Shivamoorthy. Men samtalen, eller duellen, foregår mellom Nandanna og Eva-Lise.

Eva-Lise er godt forberedt. Hun snakker om at i den norske skolen skal vi ikke bare lære fag, men også skape et helt menneske. Stavset kan vise til gode resultater og fremgang siden hun ble rektor for få år siden. Hun har opparbeidet et godt internasjonalt nettverk og vet hva som er nødvendig for å skape resultater. Den internasjonale skoleforskeren Hetty har etter en gjennomgang av tusener av forskningsrapporter konkludert med at det er fire ting som er spesielt viktig: Kvaliteten på læreren, relasjonen mellom lærer og elev, relasjonen mellom lærer og foreldre og skoleledelsen. Det er disse faktorene vi må satse på.

Men det er ikke minst på disse områdene den indiske skolen har problemer, påpeker Nandanna. Lærerne har kun to års studium og de er lært opp i den gamle og strenge engelske læremetoden hvor det er enveiskommunikasjon mellom lærer og elev. Skal vi snu på dette må vi endre 200 år av indisk historie. Ikke enkelt. Foreldrene har lært seg at det er skolen som skal gi elevene kunnskap. De engasjerer seg ikke eller er ikke i stand til å engasjere seg fordi deres barn ofte representerer første generasjon på skole.
For CWC har løsningen vært å satse på en pedagogikk hvor læreren er mindre viktig og slik fjernes som hinder for læring. Parallelt med dette satser de på etterutdanning for å omforme lærerne. Før de etablerte sin egen skole kurset de 700 lærere i den ordinære skolen i en selvutviklet pedagogikk som var basert på Montessoris prinsipper. Montessori var opptatt av at elevene ikke bare skulle se og høre men også føle og ”gjøre”. Han skilte en gruppe med svake elever fra resten av elevene og fant at disse med hans metoder gjorde det bedre enn de sterke elevene. Det sa litt om hva de sterke elevene kunne utrette med hans metoder…

Eva-Lise greide å overbevise Nandanna om at et samarbeid mellom Stavset og Namma Nalanda ville være nyttig for begge parter. Samarbeidet vil ta mange former. Allerede har Stavset etablert et eget rom i ”It’s learning”, en nettbasert infrastruktur for læring og samarbeid mellom skole, lærere, elever og foreldre som brukes i norsk skole og internasjonalt. I dette nye rommet vil lærere og elever på de to samarbeidsskolene utveksle bilder, videosnutter og tekst. Her vil man utveksle tanker og ideer om nye læringsmetoder og spørre hverandre til råds.

Neste trinn blir en utveksling av lærere. Lærere fra Namma Nalanda vil besøke Stavset og lærere fra Stavset vil besøke Namma Nalanda. En gang i fremtiden vil kanskje også elever kunne utveksles.

– Vi har å gjøre med to ganske forskjellige elevgrupper, mente Nandanna.
Hvis vi finner at læringsmetoder som benyttes i Norge fungerer i India og motsatt vil vi ha lært noe nytt. Nandanna mente derfor at det var viktig å dokumentere det som ble gjort slik at man kan lære av erfaringene og spre dem til andre i etterkant. Dette kan bli et unikt eksperiment.

Nandanna vs Eva-Lise 1-1.

Reklamer

09/02/2012 - Posted by | India, Lokal politikk

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: