Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Sko er en ganske ny trend her…


”Sko er en ganske ny trend her.” Det var Ganapatit som sa dette i en samtale vi hadde. Bemerkningen var ved første tanke overraskende, men etter litt refleksjon egentlig ganske naturlig. For hvorfor bruke sko når man ikke trenger det?

Samtalen dreide seg om mange ting, blant annet det å gi gaver, hvordan man aksepterer eller ikke aksepterer gaver, forbrukssamfunnet og hvorvidt alle egentlig ønsker det samfunnet vi i Vesten har skapt oss.

Concerned for Working Children (CWC) har iblant hatt med seg barn og unge til møter og besøk i Europa. Og de ville nok gjort det oftere hvis de hadde muligheten, men problemet med å skaffe pass for fattige barn har ved flere anledninger hindret dem. Ganapatit fortalte oss om en kjent indisk dame som hadde kritisert dem for å ta med fattige indiske barn til et møte i Luxembourg. Barna ville sikkert se hvilket luksusliv man hadde i Vesten og ønske å bli værende der. ”Hvorfor spør du ikke barna hva de synes?” sa Ganapatit, og hun så gjorde. Svaret overrasket henne. Gutten hadde på ingen måte lyst til å bo i Luxembourg. Her var de rike, men ikke lykkelige. Det var bedre i India.

I Luxembourg hadde også vertskapet ønsket å gi dem nye klær. Det sa også barna nei til. De mente de hadde de klærne de trengte. Hvem trenger enda flere klær? For ikke lenge siden kunne vi i norske media lese at norske barn i gjennomsnitt eier 500 leker…

CWC trenger penger til den virksomheten de driver, men de ønsker et samarbeid med giverorganisasjonen som er gjensidig. Man er likeverdige partnere, ikke giver og mottager.

CWC har i mange år samarbeidet både med norske Forut (avholdsorganisasjonenes utviklingsorganisasjon) og norske Redd Barna. Men for noen år siden omorganiserte Redd Barna internasjonalt sin virksomhet. Tidligere arbeidet Redd Barna fra mange land parallelt i India og andre land. Men nå skulle arbeidet strømlinjeformes. I India ble det engelske Redd Barna (Save the Children) som fikk ansvaret og CWC fikk beskjed om at de heretter måtte forholde seg til engelske Redd Barna. En slik ovenfra og nedholdning møtte liten forståelse i CWC. De hadde et partnerskap og felles verdier med norske Redd Barna. Da kunne de ikke akseptere at de uten videre samtaler fikk beskjed om at de heretter skulle forholde seg til engelskmennene. Slik opptrer ikke gode partnere. Engelske Redd Barna hadde andre verdier enn norske Redd Barna og CWC. CWC valgte derfor å avslutte samarbeidet.

CWC har sterke verdier. Disse kan ikke kjøpes for penger. Dette er en holdning jeg har stor sans for.

Reklamer

06/02/2012 - Posted by | barnearbeid mm, kultur

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: