Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Landsbyen som styres av barn


Namma Bhoomi, ”Vårt Land”, styres av beboerne, barn i alderen 2 til 18 år. Ikke bare har barna valgt et ”ungdommens kommunestyre” som beslutter slike ting som meny og timeplan. Barna ble også lyttet til når denne internatskolen ble bygd tidlig på 90-tallet. Skolen ble bygd som en barnevennlig landsby hvor barna skulle kjenne seg trygge og hjemme fra første dag.

Det har vært viktig for en skole som har tatt i mot barn uten foreldre, barn med foreldre i krise, barn som har droppet ut av den ordinære skolen, kort sagt samfunnets ”tapere”.

En historie vi ble fortalt forteller hvor vanskelig disse barna har det når de kommer til Namma Bhoomi. ”Vi har funnet ut hvordan vi skal rømme fra skolen,” fortalte noen nyankomne barn til Nandanna Reddy. Nandanna er grunnlegger av organisasjonen Concerned for Working Children (CWC) som eier Namma Bhoomi. Hun tok med barna til inngangen til skoleområdet og fortalte barna at de kunne dra når de ville. Ingen ville stoppe dem. Så kan vi spørre oss. Hvor vanskelig er situasjonen for disse barna som først av alt tenker på hvordan de kan stikke av.

Men disse barna finner seg til rette på Namma Bhoomi, ikke fordi de blir overøst med luksus. Tvert om legger CWC vekt på at skolen skal ligne mest mulig på den landsbyen de kommer fra slik at når de engang skal hjem igjen blir overgangen minst mulig. Men barna møter lærere og ansatte som vil dem det aller beste og som makter å gi dem en skolegang som får ut det beste av dem. De får naturligvis almenutdanning slik de får i den ordinære offentlige skolen. Men de lærer også ”life skills” som gjør dem i stand til å greie seg i livet og de lærer om demokrati, rettigheter, likestilling og mye mer. Til slutt får de en yrkesopplæring som nærmest garanterer dem jobb etterpå. Faktisk har disse ”taperne” blitt så populære på arbeidsmarkedet at de blir headhuntet av arbeidsgivere!

Sammen med Eva-Lise og Mariann opplever vi glade og motiverte unger som elsker skolen sin og som viser glede over livet på Namma Bhoomi.

I dag har skolen bare plass til ca 100 elever. Nå ønsker CWC å ta neste skritt. De ønsker å skape en mønsterskole for India med et faglig opplegg som er godkjent av indiske myndigheter. I juni i fjor startet de første barna på noe vi kan kalle en førskole. Til sommeren vil disse barna utgjøre første årstrinn på Namma Nalanda, den nye skolen. En viktig grunn til at de har kunnet komme i gang med dette nye skoletilbudet er at Stavset skole i Trondheim har skaffet midler til to lærerstillinger her. Eva Lise og Mariann er her nettopp for å utvikle samarbeidet mellom de to skolene videre. Det skal nemlig ikke bare dreie seg om å skaffe penger. Like viktig er utvekslingen av kunnskap, erfaring, ideer og verdier mellom elever og lære ved de to skolene.

Men Namma Nalanda er ikke uten utfordringer. De trenger en rekke nye klasserom og andre fasiliteter for å ta i mot alle de nye elevene. En av de som har sagt seg villig til å bidra er Trondheim Senior Høyre som har satt seg som mål å samle penger til å finansiere byggingen av et nytt klasserom. Er det noen andre der ute som vil bidra på samme måte? Enda et klasserom? Lønn til flere lærere? Penger til læremateriell? Mye mer trengs. Men hver enkelt trenger ikke å bidra med så mye hvis det er mange nok som bidrar. CWC tenker langsiktig. Namma Nalanda bygges gradvis etter hvert som penger og andre ressurser er på plass. De viser nøysomhet og får utrolig mye ut av pengene.

Dette representerer en mulighet for skoler, bedrifter, foreninger og andre som vil være med å bidra til å forandre verden litt om litt. Og jeg kan love at engasjementet gir belønning.

Reklamer

06/02/2012 - Posted by | barnearbeid mm, India

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: