Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Idealbryllup på indisk


Vi har alle hørt om barnebryllup i India, og er naturligvis forferdet over at det kan skje. Med grunn. Men hvordan løser vi problemet? Myndighetene har jo forbudt barnebryllup. Men noen steder på landsbygda er tradisjonene så sterke og avstanden til myndighetene såpass lang at barnebryllup likevel foregår. I et land hvor mange marginaliserte barn ikke engang er folkeregistrert er det ikke enkelt å stoppe slike bryllup.

Og et spørsmål vi bør stille oss er hvilket alternativ barnebrudene har. I India er det nemlig slik at de fleste fattige jenter ikke får et skoletilbud etter 13-14 års alderen. Hvordan skal de da klare seg uten et yrke. Mulighetene er begrenset, og alternativene ofte verre enn å gifte seg som ung.

Samtidig medfører forventningen om medgift og dyr bryllupsfeiring store kostnader for fattige familier.

Organisasjonen Concerned for Working Children (CWC) har funnet et alternativ. En kombinasjon av skoletilbud kombinert med en avtale om giftermål når man har blitt 18-20 år har blitt akseptert i mange lokalsamfunn. Samtidig har CWC utarbeidet et opplegg som de kaller «idealbryllup» med langt lavere kostnadsnivå. Nå har myndighetene i delstaten Karnataka blitt så begeistrert for ordningen at de har kopiert den i resten av delstaten også.

Dette illustrerer på mange måter hvordan CWC arbeider. På den ene siden utvikler de «modeller» sammen med barn og unge som blir prøvd ut i enkelte lokalsamfunn. Men CWC innser sin begrensning. De hverken kan bli store nok eller ønsker å bli så store at de kan gi alle barn det samme tilbudet. Derfor jobber de paralellet overfor mynfighetene lokalt, nasjonalt og internasjonalt for å overbevise disse om at løsningene kan oppskaleres og brukes mange steder. Slik er deres innflytelse langt større enn organisasjonens størrelse alene tilsier.

Reklamer

01/02/2012 - Posted by | barnearbeid mm, India, Utenrikspolitikk | , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: