Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Slik kan det gå når kommuner skal drive forretning


I en notis (!) i Adressevisen i dag kan vi lese at Nord-Trøndelag E-verk har tapt 118 millioner kroner på en investering i bredbåndsselskapet Ventelo. I tillegg kommer tapt avkastning på det investerte beløpet i de årene som NTE har vært eiere. Dette er ikke første gang at NTE taper penger på virksomhet som ligger på siden av deres primærvirksomhet, nemlig kraftproduksjon, kraftdistribusjon og kraftsalg. NTE er blant de kraftselskapene som har satset på mye annen virksomhet, kanskje ut fra et ønske om å tjene mer penger, om å skape nye arbeidsplasser eller andre «samfunnsnyttige» formål. De investerte for eksempel i vindteknologiselskapet Scanwind som senere ble solgt til General Electric med et betydelig økonomisk tap for NTE. Nå er selskapet nedlagt. NTE har også drevet med el-installasjon og salg av elektriske produkter, Begge deler med svært variabel suksess. Samtidig har selskapet blant landets høyeste nettleier. Dette betaler kundene for.

Verre er det imidlertid i Troms Kraft. På samme måte som NTE er Troms Kraft eid av fylket. I tillegg er kommuner som Tromsø medeiere. Troms Kraft har i noen år hatt en tilsynelatende suksess med å selge kraft på en ukonvensjonell måte i det svenske markedet. Det viser seg at datterselskapet Kraft og Kultur har blåst opp regnskapstallene sine. Dette fører nå til en nedskriving av egenkapitalen i Troms Kraft med 1,4 milliard kroner, mer enn en halvering av den bokførte egenkapitalen. Eiere som Troms Fylke og Tromsø Kommune må derfor regne med å miste årlige utbyttebetalinger i størrelsesorden 120 millioner kroner i flere år fremover i følge Henning Sollid ved Handelshøgskolen i Tromsø. Kanskje må det i stedet puttes inn ny kapital.

Kraftselskapet Hafslund eies delvis av Oslo kommune. Hafslund var i sin tid en stor eier i solenergiselskapet REC. Børsverdien på REC steg og steg og med det også verdien av Oslo kommunes investering i Hafslund. Hafslund var smart nok til å trappe ned på sin investering i REC før det gikk riktig ille, men hvis bystyret hadde fyulgt rådet om å selge seg ut av Hafslund for noen år siden ville kommunen tjent milliarder.

Samtidig finnes det gode eksempler på veldrevne kommunalt eide kraftselskaper. De fleste av disse har holdt seg til kjernevirksomheten sin og unngått tap. Men disse eksemplene viser at heller ikke investeringer i kraftselskaper er garantert suksess. Og det viser at det kan være fornuftig for en kommune å spre investeringene sine slik at de ikke blir avhengige av avkastningen fra et kraftselskap.

I Trondheim gjentar Arbeiderpartiet gang på gang at Trondheim kommune har tapt mange milliarder kroner på å selge aksjene i Trondheim Energi. Dette blir uansett hypotetisk fordi regnestykket forutsetter at Arbeiderpartiet hadde solgt aksjene på et senere tidspunkt og innkassert en gevinst. Men regnestykket svikter på en annen måte også. Det forutsetter at Trondheim kommune som eier av Trondheim Energi ville drevet selskapet like godt og profesjonelt som Statkraft har gjort det de siste årene. Statkraft er Norges største og mest profesjonelle kraftprodusent. De har tilført kompetanse som har bedret driften og økt lønnsomheten. Og de har holdt seg til det de kan. Hva ville skjedd dersom et kommunalt eid Trondheim Energi hadde satset på samme måte som Troms Kraft i rødgrønne Tromsø har gjort? Til og med i kriseåret 2008 ble 149 millioner kroner overført fra Trondheim Kommunes Kraftfond til bykassen og brukt på skole og helse. I Tromsø blir man kanskje uten utbytte overføringer i flere år fremover med de konsekvenser det har for tjenestetilbudet.

Så er det kanskje slik at også privat eide firmaer kan gjøre slike investeringsbommerter. Men vanligvis er private eiere flinkere til å følge opp investeringene sine fordi det er deres egne penger. Dessuten må vi kunne stille andre krav til kommunens investeringer fordi det er kommunens innbyggere som rammes hvis det går galt. Det tilsier større forsiktighet. Og det krever at ikke alle eggene samles i en kurv.

Reklamer

22/12/2011 - Posted by | Nasjonal politikk | , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: