Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Rørt til tårer


De som tror at innvandrere representerer en trussel for norsk kultur skulle ha vært til stede når elever ved Enhet for Voksenopplæring i Trondheim kommune opptrådte i den nye «Kulturgarasjen» som de holder på å innrede på Lade.

Allerede når den internasjonale Luciaprosesjonen toget inn i lokalet kjente jeg at tårene trengte på. På programmet til ungdommene fra minst tre verdensdeler sto blant annet DeLillos «Tøff i pyjamas» (dummedummedummedum…), deler av juleevangeliet, opplesing av Inger Hagerups adventsdikt «Så tenner vi et lys i kveld» og «En stjerne skinner i natt» av Eivind Skeie og Tore W. Aas.

Kultur er et usedvanlig godt virkemiddel i integrasjonsarbeid og når dybder i oss mennesker som vi vanligvis ikke når i vanlig kommunikasjon. Og jeg var ikke det minste i tvil om at gleden over å opptre med kjente norske sanger og dikt var stor blant innvandrerungdommene.

En musikklærer ved EVO kunne etterpå fortelle meg om en tidligere juleopptreden ved skolen hvor en imam som gikk på skolen deltok i fremføring av norske kristne julesanger før jul og gråt av glede. Jeg tror fullt og fast på at vi ved å bli kjent med andre lands kultur styrker respekten for egen kultur. Det er ingen motsetning mellom norsk kultur og de bidrag våre nye landsmenn kan gi til det norske samfunnet. I Trondheim er har vi snart 20.000 innvandrere fra 165 forskjellige nasjoner. De representerer ingen trussel mot norsk kultur, tvert om er jeg overbevist om at interessen for norsk kultur styrkes av møtet med andre kulturer.

Jeg er glad for invitasjonen til å overvære åpningen av kulturgarasjen. Bare så synd at ikke flere politikere og andre benyttet denne muligheten til å bli kjent med elevene ved EVO.

13/12/2011 - Posted by | kultur, Lokal politikk | , , , , ,

5 kommentarer »

 1. Enig med dæ, men i Drammen ble julesangene droppet ved en skoleavslutning fordi utenlandske barn ikke skulle føle «seg utenfor». Å utslette egen kulturtradisjon er ikke veien å gå. Kan det skje også i Trondheim?

  Kommentar av Terje Hauger | 13/12/2011

 2. Jeg har også lest om denne saken. Det er en misforstått integreringspolitikk å tro at man tar mer hensyn ved å utslette sin egen identitet. Jeg har ingen tro på at dette har vært et krav fra innvandrerbarna og deres foreldre. De innvandrerungdommene jeg møtte var stolte av å vise hva de hadde lært av norsk kultur (sannsynligvis stoltere enn norsk ungdom i samme aldersgruppe ville vært…). Skulle likt å høre denne rektoren fra Drammen fortelle til disse ungdommene at de ikke burde fremføre de norske sangene…

  Om det kan skje i Trondheim? Sikkert. Misforstått «snillisme» finnes overalt. Men det er i såfall mest sannsynlig at initiativet kommer fra en etnisk nordmann. Og vi skal vel greie å forklare vedkommende at dette er feil.

  Kommentar av Kjetil Utne | 13/12/2011

 3. Slik jeg bedømmer Drammensaken, så handler dette om misforstått høflighet og overdreven «respekt» for det man tror er andres følelser.

  Til posten din – det er flott å lese det du skriver. For min egen del, og det tror jeg gjelder for de aller fleste som liker å reise, er gleden ved å oppdage andre kulturer, og ta del i andres kulturuttrykk.

  Kanskje har det noe med at jeg er oppdratt til «å ta skikken dit jeg kommer». Det var neppe noen vidløftige tanker om lange reiser som var hensikten med den oppdragelse – det handlet rett og slett om å lære og respektere at hos andre var det nødvendigvis ikke slik som det var hjemme hos mor og far. Slik var det bare. ..

  Kommentar av Elisabeth K. | 13/12/2011

 4. Ja «Herre min hatt» må jeg bare si…..
  Det er skammelig at vi har folk innen utdanningsektoren som driver med selvutslettelse av vår egen kultur og noe av det vakreste og varmeste vi har er julen.
  En skolelærer sin viktigste oppgave er å tilføre våre barn kunnskaper også kunnskaper om vår kultur – slik som det har blitt på Øren skole er en ganske alvorlig sak.

  Kommentar av Nørgaard | 14/12/2011

 5. […] sanger sto på programmet hvor ungdom fra mange land og religioner opptrådte med stor glede. Jeg skrev dette i en blogg etter opplevelsen: «En musikklærer ved EVO kunne etterpå fortelle meg om en tidligere […]

  Tilbakeping av Skolenes julegudstjenester – hva er problemet? « Kjetils Blå Bølger | 18/12/2015


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: