Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Er 750.000 kroner en passende straff for å ha skjenket en øl for mye?


Det har vært stor politisk enighet i Trondheim om at brudd på skjenkereglene skal straffes strengt. For en uke siden ble skjenkebevillingen for en av byens nattklubber inndratt for tre uker. Vedtaket var enstemmig i formannskapet og i tråd med den vedtatte strenge skjenkepolitikken. Når nye skjenkeregler for neste fireårsperiode skal fastsettes bør vi vurdere om dagens strafferegime er rimelig.

Litt om bakgrunnen for saken:

En ny og litt uerfaren bartender serverer et glass øl til en gjest som hun burde ha sett at var sterkt beruset. Dette klare bruddet på skjenkereglene ble observert av skjenkekontrollører på besøk. Men nattklubben, som har opptil 16 vakter på jobb på lørdager, har gode rutiner. Vaktene hadde sett at denne gjesten var for full til å få servering og før fem minutter var gått hadde de tatt tak i situasjonen. Gjesten ble fratatt glasset og geleidet ut av nattklubben samtidig som klærne hans ble hentet i garderoben. Likefullt ble dette betraktet som et alvorlig brudd på alkoholloven med den følge at utestedet ble fratatt bevillingen i tre uker og slik må påregne et omsetningstap på 750.000 kroner.

Også en av byens festivaler ble for noen år siden tatt i ulovlig skjenking og ble fratatt bevillingen for en periode, men ettersom det var et helt år til neste gang de skulle i virksomhet igjen betydde straffen ingenting for dem.

Et annet av byens kjente og seriøse skjenkesteder an fortelle at de hadde hatt 27 skjenkekontroller uten merknder før kontrollørene den 28.gangen hadde observert en gjest som noe ustødig støttet seg til en stolpe når han gikk og dermed konstaterte at han måtte være beruset. Straff i form av inndragning av bevilling for en periode ble varslet, men skjenkestedet ville ikke akseptere det, engasjerte advokat og slapp straff.

Studenteruka selger til vanlig 80.000 billetter. En av de 80.000 gjestene ble observert som beruset av en skjenkekontroll. Og vi kan spørre om man ikke skal tåle et eneste feltrinn med så mange gjester.

La oss tenke oss at vi kunne scannet samtlige gjester på samtlige skjenkesteder til enhver tid. Da ville nok resulatet vist at de fleste skjenkesteder ganske ofte hadde gjester som hadde fått for mye. Men det er mennesker som jobber på disse skjenkestedene og det er mennesker som skal kontrollere. Det er menneskelig å feile for både bartendere, vakter og kontrollører.

For at vi skal kunne ha en utelivsbransje hvor gjester ikke plages av andre gjester som er overstadig beruset må vi ha et regelverk som er strengt og regelverket må håndheves i form av straff når overtredelser skjer. Men vi må kunne drøfte hvorvidt straffen er for streng og for tilfeldig.

En løsning kan være å innføre en form for prikkbelastning slik vi har i trafikken. Såfremt overtredelsen ikke er for alvorlig kan det føre til at en enkelt overtredelse ikke fører til inndragelse, men skjer det flere overtredelser kan straffen bli gradvis strengere avhengig såfremt man ikke har fått fjernet prikkene etter en viss tid. Prikkbelastningen må naturligvis også stå i samsvar med skjenkestedets størrelse og type. Overskjenking på en liten og oversiktlig spiserestaurant er naturligvis mer alvorlig enn om en av 80.000 gjester på Studenteruka skulle bli observert full.

I tillegg bør Trondheim kommune se på hva slags straffenivå andre sammenlignbare byer praktiserer. Mye tyder på at Trondheim straffer hardere enn andre.

Til sist må det gode arbeidet med utdanning av bartendere, servitører og vakter fortsette slik at man blir best mulig i stand til å følge skjenkereglene. Men kravet til utdanning gjelder også skjenkekontrollørene. Etter hva jeg forstår er de fleste av dem dyktige og rettferdige, men det finnes også eksempler på det motsatte.

06/12/2011 - Posted by | Lokal politikk, skjenkepolitikk | , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: