Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Skjenkepolitikk på ville veier


Hvert år i månedsskiftet august/september arrangerer skjenkestesdene nederst i Nordre gate/Carl Johans gate en gatefest for nye studenter med konserter, underholdning og servering. En formalfeil har ført til at Rådmannen (Eierskapsenheten) vil straffe 6 restauranter ved å stenge dem i en uke. Uten at noen kan påvise brudd på skjenkebestemmelsene. Dessverre stemte skjenkekomiteen enstemmig (AP, Krf, Frp og SV) for å støtte denne straffereaksjonen. Dette er en skjenkepolitikk på ville veier!

Hva er restaurantenes lovbrudd?

Downtown, Raus, Crash, Lille London, Carl Johan og Club Gossip har etablert et eget selskap som formelt søker om og gjennomfører den store gatefesten, men restaurantene benytter seg av egen varebeholdning når de serverer gjestene. Dette er i strid med alkohollovens paragraf 1-8. Det er ingen tvil om at loven er brutt.

Men skjenkingen foregikk i ordnede former. Advokat Kjell Ola Berg skriver dette:

– Den skjenking som ble utøvet i dette tilfellet foregikk på et areal hvor skjenking var tillatt.
– Skjenkingen ble foretatt av virksomheter som alle var godkjente bevillingshavere.
– Alle som foresto skjenkingen var ansatt på skjenkestedene og har presumptivt god kunnskap om alkohollovens bestemmelser.
– Skjenkingen foregikk i umiddelbar nærhet til det enkelte skjenkesteds godkjente skjenkeareal.
– Kontrollrapporten viser at alle gjestene ble avkrevd legitimasjon og jakker og vesker ble gjennomsøkt på ”jakt” etter eventuell medbrakt alkohol.
– Det ble ikke avdekket ulovligheter utover det faktum at feil rettssubjekt sto for skjenkingen.
– Dette er 6. året hvor ”Gatefæst” arrangeres. Senest året før ble det søkt og godkjent på samme måte og ved kontrollen dette året ble det ikke anført at skjenkingen skjedde i strid med loven.

Naturligvis skal også alle formaliteter være i orden, og denne overtredelsen tilsier etter min mening at kommunen kan gi skjenkestedene en advarsel slik at de sørger for å rette opp den formelle feilen neste år. Men å inndra bevillingene i en uke, og med det gi omsetningstap på minst 1-2 million kroner er helt urimelig.

Advokaten peker også på et ganske spesielt forhold. Det er nemlig slik at kommunens saksbehandler og kontrollør åpenbart visste at denne formalfeilen hadde gjentatt seg alle de 6 årene som gatefesten var arrangert. Hun kunne altså ha tatt en telefon til arrangørene og varslet dem om at denne feilen ikke måtte gjenta seg. Men i stedet for å forhindre at lovbrudd skjedde har hun vært opptatt av å ta dem på fersken for lovbruddet. Hvilket også skjedde.

Det er viktig at alkohol skjenkes i kontrollerte former, og skjødesløs håndtering av skjenkingen skal derfor påtales og straffes. Men dette dreier seg ikke om skjødesløs skjenking. Ved å opptre slik rammer kommunen seriøse aktører som hver eneste dag jobber hardt for å drive seriøst. Redusert skjenketid har gjort det vanskeligere enn noen gang å gå med overskudd. En inndraging av skjenkebevillingen på et slikt grunnlag gjør det ikke enklere å drive i bransjen. Og man oppmuntrer ikke bransjen til å lage slike gode arrangementer for byens befolkning og studenter.

Dessverre er ikke dette et enestående eksempel. Jeg har tidligere skrevet om kommunens håndtering av Nattergalen i innlegget om «Når skjenkekontrollørene driver kulturpolitikk». Bystyret skal ha en gjennomgang av skjenkepolitikken til våren. Da håper jeg hele bystyret er villig til å endre politikken slik at vi får en skjenkepolitikk som både gir restaurantbransjen ryddige og forutsigbare rammebetingelser og gode kontrollrutiner.

Både saken med Nattergalen og saken med restaurantene nederst i Nordre skulle vært behandlet i formannskapet i dag. Sakene ble utsatt. Forhåpentligvis fordi noen vil tenke seg om.

Når dette er sagt. Det finnes skjenkesteder som begår lovbrudd og som fortjener straff. Vivaldi arrangerte for en tid siden nachspill ca kl halv fire på natta. Straffen er flere ukers inndragning av skjenkebevillingen. Det er fortjent.

Reklamer

22/11/2011 - Posted by | kultur, Lokal politikk, skjenkepolitikk | , , , , , , , , ,

2 kommentarer »

 1. Det vil vel kanskje være naturlig at bransjen og politikere tar opp saken med kommunens saksbehandler slik at hun ihvertfall for fremtiden ikke gjør seg medskyldig i medvirkning til lovovertredelser?
  Bør og er ikke egentlig kommunens rolle å rettlede og hjelpe?
  Det er kanskje et tankekors når kommunen innehar og benytter dømmende virkemidler! Burde ikke de prinsipielt ligge hos domstolene?
  Når kommunen fremstår som dømmende organ viser det med all tydelighet hvor viktig valget av politikere er. Det viser også hvilken makt politikere og deres byråkrater innehar og som de heller ikke nøler med å benytte!

  Denne saken viser i klartekst den dype kløften som åpenbarer seg mellom de som ønsker en levende og trivelig by og byråkrater som fremmer makt og regelverk, fremfor samarbeid og harmonisk samhandling.
  Jeg trodde alle ønsket at Trondheim skal fremstå som Norges triveligste by!
  Det kan dessverre se ut som om kommunen på ny ønsker næringen, som har størst ekspertise hva gjelder å ta vare på og skape noe for Trondheims befolkning, til livs.

  Jeg er sikker på at bransjen viser seg solidarisk og iverksetter gode virkemidler til støtte for de rammede restauratører!

  Mbh fra
  Arvid Birkeland

  Kommentar av arvid birkeland | 22/11/2011

 2. Naturligvis burde kommunen opptrådt som rettleder i dette tilfellet.

  Restauratørene kan uansett ta saken til retten hvis de mener at beslutningen fra kommunen er lovstridig, men dette burde være unødvendig.

  Kommentar av Kjetil Utne | 23/11/2011


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: