Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Regjeringens 10 milliarders tabbe


Dette er tabben som kan koste den norske stat ti milliarder kroner, uten at de fleste norske medier har oppdaget det. Dagens Næringsliv er et hederlig unntak.

Kortversjonen av saken er slik:

Et nytt EU-direktiv begrenser hvor mye Eksportfinans kan låne ut til en enkelt kunde. Konsekvensen er at norske eksportører taper i konkurransen med andre land fordi de ikke kan tilby god nok finansiering. Andre land har søkt om og fått innvilget unntak fra det nye og lavere utlånstaket. Den norske regjeringen gjorde ingenting.

For å berge norsk eksportfinansiering vil derfor regjeringen nå i stedet be de andre eierne av Eksportfinans (staten eier 15%) om å spleise på en utvidelse av egenkapitalen i Eksportfinans. Dette dreier seg i hovedsak om norske banker, men bankene trenger i disse dager pengene sine selv. En truende internasjonal finanskrise betyr at de må prioritere sine egne kunder fremfor milliardbeløp til Eksportfinans.

Ifølge Dagens Næringsliv kan Eksportfinans trenge mer enn 10 milliard kroner i utvidet egenkapital for å kunne opprettholde et godt finansieringstilbud for norsk eksportindustri. Styret i Eksportfinans mener de kan greie seg med 4-5 milliard kroner. Uansett er det en høy pris å betale fordi vi har en regjering som glemmer å søke om unntak fra et EU-direktiv. Men alternativet er verre. Norske arbeidsplasser settes i fare av regjeringens skjødesløshet. I virkeligheten har vi ikke noe annet valg enn å spytte inn de milliardene som trengs.

Dette er ikke penger som brukes opp, men de bindes i Eksportfinans og kan ikke brukes til andre formål. Som for eksempel å øke kapitalen i de såkalte Brende-fondene – såkornkapitalfond som ble etablert i de norske universitetsbyene mens Børge Brende var næringsminister for å bidra til nyskaping. Fondene har vært vellykkede og lønnsomme. Men de har gått tomme uten at næringsminister Trond Giske rører en finger for å fylle på med ny kapital. Det er småpenger disse fondene trenger for å kunne skape et stort antall nye og fremtidsrettede arbeidsplasser. Men når regjeringen kanskje trenger 10 milliard kroner for å rette opp sin egen tabbe er det alltid noen som må lide for det.

Reklamer

04/11/2011 - Posted by | Nasjonal politikk, Utenrikspolitikk | , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: