Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

OL til Oslo – Trondheim må bruke makt


I går besluttet Norges Idrettsforbund å gå for vinter-OL i Oslo i 2022. Trondheim og Trøndelag bør støtte dette – men ikke uten motytelser.

Det er en merkelig prossess – eller skal vi heller si manglende prossess – som ligger bak denne beslutningen. Først har de nasjonale vinteridrettsforbundene bestemt seg for å satse på Oslo uten å ha vurdert andre alternativer og uten å forankre vedtaket i organisasjonene. Deretter følger Norges Idrettsforbund opp med tilsvarende konklusjon, også uten noen form for forankring i de lokale leddene av organisasjonen. Dermed er også sjansen stor for at det går galt. Tipset mitt er at det ikke blir noen OL-søknad denne gang heller.

En ting er det at idretten velger Oslo uten å ha gjennomført en demoktatisk prosess. Verre er det at man ikke velger det beste alternativet. Et OL i samarbeid mellom Trondheim, Åre og Østersund ville redusere kostnadene for hvert enkelt land, øke utnyttelsen av anleggene og skape et bedre OL. Vi ville kunne satse på de sterke sidene hos det enkelte land. Svenskene er gode på ishockey, Norge på nordiske grener. Overnattingskapasiteten i dette området er så stor at det ville være mindre behov for ny utbygging og midlertidig kapasitet.

Den eneste ulempen jeg ser med et slikt konsept er at IOC så langt har vært skeptiske til å fordele OL på to land. Men IOC har også vært negative til en for stor spredning av anleggene i et land. Oslo må gjennomføre utforøvelsene på Kvitfjell, 220 kilometer fra Oslo. Hvis vi legger hovedsenteret for et Midt-Nordisk OL til Åre blir avstanden til henholdsvis Trondheim og Østersund 160 og 100 kilometer.

Selv om et Midt-Nordisk OL ville være bedre enn et Oslo-OL, tror jeg dette løpet er kjørt. Enten blir det et Oslo-OL eller så blir det intet OL til Norge i det hele tatt. Men Trondheim og Trøndelag er ikke uten kort i dette spillet. Idrettsminster Anniken Huitfeldt har uttalt at Norge må stå sammen om et OL til Oslo hvis regjeringen skal gå inn og gi sin støtte. Fra Tromsøs side har man valgt å hyle og skrike i protest som om det hjelper det minste.

Trondheim bør støtte en OL-søknad fra Oslo, men ikke uten betingelser.

Norges Skiforbund bør gjøre det klart at det nå er Trondheims tur til å arrangere det neste Ski-VM i Norge. Skiskytterforbundet bør allerede nå peke ut Trondheim som arrangør av neste skiskytter-VM i Norge.

Enda viktigere er det hva som skjer med investeringene i infrastruktur. Trøndelag har vært en taper i konkurransen om veimidlene i flere tiår. Også innen kultur og idrett har Trondheim tapt mot Oslo. OL krever betydelige investeringer i infrastruktur. Dermed er det viktig at et OL ikke skal føre til en ytterligere sentralisering til fordel for Oslo. Regjering og Storting må forplikte seg til å satse på infrastrukturen i Midt-Norge slik at vi tar igjen etterslepet.

Uten slike bindende forpliktelser er det ingen grunn til at vi skal støtte Oslos OL-søknad.

Reklamer

04/11/2011 - Posted by | kultur, Lokal politikk, Nasjonal politikk, Utenrikspolitikk | , , ,

2 kommentarer »

 1. hei igjen kjell utne, takk for dine tanker om et eventuelt OL i norge 2022.
  jeg er prinsipielt motstander av din ide om at nå må trondheim støtte oslo i sin eventuelle søknad.
  min holdning er denne: jeg håper høyre som parti vil arbeide INTENST OG MÅLBEVISST for ikke å søke om OL i Norge de nærmeste tiårene.
  Begrunnelsen er i korthet:
  1. det koster for meget for et lite land som slett ikke har løst sine primære
  samfunnsoppgaver (les: bedre skole – forskning – finansiering av universitetene –
  eldreomsorgen og ikke minst vei og jernbane).
  2. som entusiastisk vintersports-menneske ivret jeg for l.hmr-OL i 1994.bl.a.
  begrunnet i antatt positive ettervirkninger. disse uteble. bortsett fra bedret vei og
  tele-kommunikasjon i regionen.
  slik jeg ser det ville det være samfunnsmessig uansvarlig for Norge å søke om å arrangere OL til tross for Heibergs indirekte oppfordringer om å gjøre det.

  Kommentar av torkell husby | 06/11/2011

 2. […] har også pekt på at vi må kunne unne andre landsdeler å ta på seg store arrangementer. Vi har fått resten av landets støtte til å arrangere Ski-VM. Og kanskje skal vi ikke se bort fra at denne støtten henger sammen med at idretten i Trøndelag og […]

  Tilbakeping av Jeg sier et rungende tja til OL i Oslo « Kjetils Blå Bølger | 30/09/2014


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: