Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Hvor tolerante er vi egentlig?


I forrige uke ble det kjent at en østerriksk advokat hadde tatt initiativet til å foreslå at det norske folk og den norske regjeringen burde få fredsprisen for måten vi har reagert på terrorhandlingene den 22.juli:

«Ingen har sagt at det må strengere straffer, mer kontroll eller mer politi til. Reaksjonene har heller vært at dere ønsker mer demokrati og toleranse. Derfor håper jeg at det norske folk og den norske regjeringen får fredsprisen», sier Ivo Greiter til adressa.no.

Men hvor tolerante er vi egentlig?

For noen dager siden kunne adressa.no fortelle at det var bedrevet hærværk på muslimenes bønnerom på NTNU ved blant annet å male et hakekors på tavla i bønnerommet.

Ismail Mohamed Muhyadin, som både er generalsekretær i Muslim Society i Trondheim og bystyremedlem for Høyre, reagerer sterkt på hærverket:

«Dette er uakseptabelt. Bønnerommet på universitet er et symbol på det norske samfunnets toleranse. Vi reagerer sterkt på dette. De som ser på muslimer som terrorister eller som uttrykker hat mot oss, bør i stedet gå i dialog med oss.»

Jeg tror ikke vi skal overfortolke denne hendelsen. Jeg er slett ikke sikker på at de som har begått dette hærverket har hatt noen form for poltisk motiv. Hærverk er først og fremst hærverk enten det dreier seg om å male nazisymboler i et muslimsk bønnerom eller det er noen som velter gravstøtter på en kirkegård. Men handlingene støter mennesker, og er helt uakseptable.

Uansett viser slike handlinger at vi har en lang vei å gå før vi kan kalle oss tolerante. Det som har skjedd etter 22.juli har utvilsomt bidratt til at mange av oss har blitt mere bevisst på vår egen toleranse eller mangel på toleranse. Men hvordan ville vi ha reagert hvis det var en muslim som hadde begått udåden?

Jeg er redd for at ropene om mer kontroll, strammere innvandringslover, strengere straffer og mer politi ville kommet. Uten at noe annet hadde skilt terrorhandlingene enn at gjerningsmannen hadde litt mørkere hudfarge og trodde på en annen religion. Det er kun måten vi behandler de som er annerledes og tenker annerledes enn oss selv som kan beskrive hvor tolerante vi er.

Reklamer

17/10/2011 - Posted by | Nasjonal politikk | , ,

1 kommentar »

  1. Godt sagt og skrevet Kjetil!

    Kommentar av Knut Arne Langås | 20/10/2011


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: