Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Barn som innovatører


Vi vet det alle sammen. Barn har færre begrensninger og større fantasi enn oss voksne. I India har en organisasjon som kaller seg «Honey Bee Network» lagt forholdene til rette for at barn kan skape nye og nyttige produkter. Dette var blant det jeg fikk lære under en konferanse om sosialt entreprenørskap som NTNU arrangerte som en del av India 2011.

«Mining the Minds of Masses» er Honey Bee’s slagord. De ønsker å utnytte den kunnskapen vanlige mennesker har til nyskaping. Blant disse er barna. Det er ofte barn og andre vanlige mennesker som kommer opp med de beste ideene. Men de trenger hjelp til å gjøre ideer til ferdige produkter som kan selges. Rettferdighet, at den som har ideen skal få betalt for sitt bidrag, er også et sentralt element i Honey Bee’s filosofi.

Det er knapt grenser for hva slags produkter som er skapt av disse menneskene. Et eksempel var en sykkel som fungerte som feiemaskin. Noen koster var montert på sykkelen slik at de roterte og feiet opp rask som ble samlet i en beholder inntil det kunne tømmes et egnet sted. Litt som våre kommunale feiemaskiner, bare med den forskjell at de kanskje kostet en tusenlapp i stedet for hundretusenvis av kroner. Kanskje noe 7-11, Burgerking og andre fastfoodrestauranter og kiosker kunne skaffe seg for å rydde gatene etter stengetid?

Et annet eksempel er et billig kjøleskap som ikke trenger strøm ogt derfor egner seg for store områder i India hvor strøm enten ikke er tilgjengelig eller for dyr. Kjøleskapet bruker fordampningsprinsippet
for å holde innholdet kjølig. Blant de andre produktene var en pedaldrevet vaskemaskin, en alarm som varslet når det var kommet post i postkassen og en moskitofjerner som var basert på lokale urter.

Felles for de fleste produktene er at de løser dagligdagse problemer på en miljøvennlig og svært rimelig måte. Hundrevis av produkter har blitt patentert eller satt i produksjon. På hjemmesidene til Honey Bee presenterer de også problemer som trenger løsning.

Det nærmeste vi har i Norge er vel Ungt Entreprenørskap. Ungt Entreprenørskap gjør en fantastisk jobb i å lære barn og unge opp til å bli gode entreprenører. Noen tror at grundere/entreprenører først og fremst dreier seg om å drive næringsvirksomhet. Det dreier seg også om det, men like viktig er entreprenørskapsånden i frivillige organisasjoner og ikke minst i det offentlige. Vi trenger innovative mennesker med gode grunderegenskaper til å løse samfunnets utfordringer. Jeg utfordrer Ungt Entreprnørskap til å innføre Honey Bees metoder i Norge! Eller kanskje noen andre tar utfordringen?

Reklamer

06/10/2011 - Posted by | India, kultur, Nasjonal politikk | , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: