Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Høyre gjør sitt inntog i nye bydeler i Trondheim


Noen av Høyres politiske motstandere liker å tro at den typiske Høyre-velger finnes blant villaene på Singsaker. I den grad det noen gang har vært slik, viser dette valget at denne typiske Høyre-velgeren ikke finnes. Riktignok er Singsaker fortsatt Høyres beste krets med 34,7 %, men ikke langt bak kommer Spongdal med 31,2 % – mer enn en tredobling av valgresultatet for 4 år siden!

For tallnerder som meg er det spennende å analysere valgresultatene for å avdekke trender. Ikke minst: Hvorfor er tallene som de er? Når denne tallinteressen kombineres med mitt engasjement for Høyre er det naturlig å se på hvordan Høyre har gjort det i Trondheim ved dette valget. Jeg vil trekke frem noen interessante utviklingstrekk.

1. Høyre har blitt et viktig parti i alle bydeler uavhengig av sosiodemografiske forhold. På Lademoen har Høyre fått 18,1 % oppslutning og på Kolstad 19,1 %. Det var de eneste av 36 kretser hvor Høyre lå under 20 %. I 2007 var det bare i to kretser Høyre fikk over 20 %! I 2011 var Høyres oppslutning i Romolslia og Utleira omtrent den samme som Høyre i 2007 oppnådde på Singsaker!

2. Høyre har gått frem overalt. Minst på Rosenborg med 7,3 %. Mest på Spongdal med 21,8%. Generelt er det i de tradisjonelt sterkeste Høyrekretsene i boligområdene rundt sentrum, slik som Singsaker og Åsveien, at Høyres fremgang har vært svakest.

3. I områder med hovedsakelig småhusbebyggelse lenger fra sentrum opplever Høyre nå sterk fremgang. Breidablikk, Sjetnemarka, Ranheim og Charlottenlund er eksempler på det. Spesielt er fremgangen stor i Trondheim Sør.

4. I sterke landbruksområder som Bratsberg og Byneset har Høyre svært sterk fremgang. På Byneset er Høyre nå største parti og fremgangen går ikke minst på bekostning av Senterpartiet, som er i ferd med å bli et helt perifert parti i Trondheim.

5. I boligoråder dominert av blokker og rekkehus bygd på 60-tallet(?) slik som Romolslia, Utleira (Risvollan) og Flatåsen er oppslutningen om Høyre fortsatt under snittet, men fremgangen i disse tradisjonelt AP-dominerte områdene er svært sterk.

6. Til og med i et område preget av blokkbebyggelse og mange innvandrere slik som Kolstad mer enn dobler Høyre sin oppslutning.

At Høyre har appell i brede lag av befolkningen forteller at Høyre har et potensial for videre fremgang i Trondheim. Arbeiderpartiet og venstresiden har tidligere hatt «monopol» i viktige velgergrupper. Slik er det ikke lenger. Men det stiller også nye krav til Høyre hvis vi skal følge opp årets valgsuksess.

Reklamer

20/09/2011 - Posted by | Lokal politikk | , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: