Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Skandalen i Meldal


Dette er historien om hvordan Senterpartiet i Meldal kuppet Høyrelista og lot kynisk egeninteresse gå foran demokratisk sinnelag og en ung og dyktig kandidat.

Liv Marit Vinje er bare 20 år. Likevel tok hun ansvar når Meldal Høyre manglet en toppkandidat og stilte seg til disposisjon for partiet. Å stille opp som ordførerkandidat er tøft uansett alder og erfaring. Å ta et slikt ansvar som 20-åring er rett og slett imponerende. Men Liv Marit er et talent utenom det vanlige. Slike talenter trenger bygdenorge.

Liv Marit drev da også en forbilledlig valgkamp. Høyre er et lite parti i Meldal, men hun greide likevel å markere seg bedre enn de fleste politikere i regionen. Men sine bevisste tanker om hva hun ville med bygda si fikk hun stor oppmerksomhet i lokalavisa og og også på andre måter har hun stått på.

Men i Meldal finnes det noen som ikke synes at det er Høyre-velgerne som skal bestemme hvem som skal representere Høyre. Valgloven gir anledning til å gi slengere hvis du liker noen fra andre partier. Det er bra. Men også våre demokratiske rettigheter kan misbrukes. I Midtbygda i Meldal har 167 senterpartivelgere bestemt seg for at de ikke ville ha Liv Marit inn i kommunestyret og har derfor gitt slengere til 2.kandidaten på Høyrelista. Aldri har noen kandidat fra noe parti fått så mange slengere. Dette er ikke tilfeldigheter. Dette dreier seg om noen som har snakket med hverandre for å drive en kanpanje. Og tilfeldigvis tilhører nesten alle Senterpartiet (I tillegg fikk demn samme kandidaten 5 slengere fra andre partier).

Det er naturligvis ingen tilfeldighet. Det er heller ikke ulovlig. Men det viser en total mangel på moral. Jeg forventer ikke at Senterpartiet rydder opp i denne ukulturen, men det burde de hvis de skal bli oppfattet som tillitvekkender samarbeidspartnere i fremtiden. Hvem tar sjansen på å samarbeide med et slikt parti i fremtiden hvis dette er den takken man får?

Liv Marit er naturligvis skuffet over det som skjedde. Ser vi bort fra disse kampanjestemmene var hun den mest populære på Høyrelista i Meldal, også sammenlignet med Høyreveteran og avgående varaordfører Arve Slørdahl. Senterpartiets kampanje er et klart signal til ungdom som vil satse på politikken om at de ikke er velkommen i Meldal. «Ta hele landet i bruk» er Senterpartiets slagord. I Meldal Senterparti er det visst bare en slagord.

Men Liv Marit er et poltisk talent som ganske sikkert vil finne andre utfordringer og muligheter. Men så fremt meldalingene ikke rydder opp i denne ukulturen er det ikke Meldal som får nytte av hennes innsats.

Reklamer

16/09/2011 - Posted by | Lokal politikk | , ,

4 kommentarer »

 1. Når Sp tar i bruk norsk dugnadsånd på slik måte forteller det også mye om partiets frykt og mangel på respekt for andre meninger! Er sikker på at lokal avisa i Meldal vet å følge opp saken, slik at bygdas andre velgere vet hvem og hva de har å forholde seg til i de neste 4 åra. Blir sikkert god stemning av slikt!

  Kommentar av arvid birkeland | 16/09/2011

 2. Arvid: Jeg håper du har rett hva angår avisa i Meldal! (venter i spenning, men blir ikke forbauset om det ikke omtales).

  Men noe som er mye viktigere: Når SP og Bygdedyret driver på denne måten overfor en «skremmende» dyktig, ung kvinner – ja da forstår jeg enda mer hvorfor jentene rømmer bygda.

  De er alle hjertelig velkommet til byen! Her driver vi ikke med denslags diskriminering som: Kvinner finn din plass (bak menn), «ikke tro du er noe» og «du skal vera på Bufast i all di ti'»- gardkjerring, for ikke å snakke om å nekte unge jenter å utfolde seg til beste for samfunnet.

  Gu’ så sinna jeg blir! Stakkers lille land.

  Kommentar av EllenRo | 16/09/2011

 3. Lokalavisa i dette området, Avisa Sør-Trøndelag, har omtalt saken på en god måte. Så velgerne i bygda vet hva som har skjedd. Liv Marit har forøvrig hatt hyppige oppslag i «Søra» og har markert seg langt sterkere enn det Høyres posisjon i Meldal skulle tilsi. Hun har faktisk maktet å sette Høyre på kartet i Meldal og hele Orkladalføret.

  Liv Marit uttaler etter saken at hun er skeptisk til å satse på lokalpolitikken igjen og dermed risikerer Meldalingene nettopp det som Ellen frykter (?), at hun istedet søker utfordringer andre steder. Denne organiserte kampanjen (for selv om det ikke innrømmes er jeg i liten tvil om at dette må være organisert) gir dermed et signal til unge mennesker om at du ikke skal tro at du er noe. Skal du lykkes må du finne et annet sted å gjøre det.

  Kommentar av Kjetil Utne | 20/09/2011

 4. Tøv, her har det da vært en lokal skolesak som har stått på dagsorden, en bygd har vist muskler for å få inn folk fra deres bygd for å verne om en skole.. Ser ikke noe galt i det.

  Kommentar av Ikke Meldaling | 04/10/2011


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: