Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Når Krf skifter side i politikken


Kristelig Folkeparti i Trondheim har skiftet side i politikken. Ikke fordi de ikke fikk gjennomslag for sine krav om posisjoner og politikk på borgerlig side. De ville ikke engang snakke med de borgerlige partiene før de valgte å starte forhandlinger med de andre rødgrønne partiene.

På en måte kan man si at det var noe vi kunne forvente. Geirmund Lykke gjorde det også før valget klart at dette kunne bli sluttresultatet. Om denne politiske endringen er i tråd med ønskene fra Krf’s velgere er noeen annet. En lokal måling før valget viste at et stort flertall av Krf-velgerne i Trondheim ønsket Yngve Brox som ordfører. Men nå vet Krf-velgerne i byen at skal de få borgerlig politikk må de bytte parti. I Høyre vil de være velkommen.

Krf er ikke det første sentrumspartiet som har konvertert til rødgrønt. Senterpartiet byttet til rødgrønn side etter valget i 2003 med sine tre representanter i bystyret. I 2005-valget førte dette til at partiet mistet et mandat og i årets valg ytterligere ett. Dermed har de endt opp som et miniparti uten innflytelse.

En analyse av valgresultatene viser klart hvor SP-velgerne har gått. I Trondheim har Senterpartiets kjernevelgere bodd på Byneset og Bratsberg. Årets valgresultat viser at Senterpartiet har mistet mer enn en tredjedel av velgerne sine på Rye, Spongdal, Nypvang og Bratsberg, mens Høyre har overtatt posisjonen som det klart største partiet i disse landbruksbygdene med mer enn en doblet oppslutning. Mye tyder på at disse stemmene ga Høyre et ekstra mandat og SP et mandat mindre.

Politisk vil naturligvis Krf og Senterpartiet ha liten innflytelse, bortsett fra at de har sørget for at bystyrets neste debatt om skjenkepolitikk blir en skinndebatt hvor argumentene ikke vil telle. Tilsammen har SP og Krf 3 representanter, enda mindre enn det sterkt reduserte SV. Derfor har Adresseavisen rett når de i dag skriver på lederplass at det er Krf som tar risikoen.

Reklamer

16/09/2011 - Posted by | Uncategorized

3 kommentarer »

 1. Er det ikke egentlig greit at vi blir kvitt små partiene i sentrum og at deres velgere går hver til sitt? Til rød, gul/grønn eller blå side!
  Utvanning gjør at det for de borgerlige partiene blir ferre å forholde seg til. Dermed kan det fokuseres mer på egne saker! Synd det er fire år til neste gang Krf. velgerne selv kan fortelle hva de mener om partiledelsens valg. Indikasjoner kan kanskje komme om 2 år! Imens bør kanskje borgerlig side gjøre det klart for de to røde sentrumspartiene at vingling ikke toleres og at de nå er ute av det gode selskap for godt!

  Kommentar av arvid birkeland | 16/09/2011

 2. Jeg savner en sentral saksopplysning: Uansett om KrF hadde støttet Yngve Brox som ordfører ville han ikke blitt valgt, fordi velgerne ikke ga de ikke-sosialistiske partiene flertall.
  Dersom et slikt flertall hadde kommet, minner jeg om at vi før valget lovet å ville forhandle med disse partiene.Etter at valgresultatet var klart var dette ingen løsning.
  Hva mener du vi skulle ha å forhandle om når flertallet var på den andre sida?
  Når det gjelder skjenkepolitikken, er det sånn at det nå er sikret at nettopp argumentene vil telle. Stasjonssjefen ved Sentrum politikammer (Nordtvedt) støtter dagens skjenketid, men sier at det politifaglig helst skulle vært stengt en time tidligere.

  Kommentar av Geirmund Lykke | 17/09/2011

 3. Arvid: Det kan nok hende at småpartiene noen ganger kan være irriterende, men på den andre siden trenger vi kanskje det også? Uansett: Dette er det heldigvis velgerne som bestemmer. Det vil ikke være meg i mot om noen av Krf’s borgerlig innstilte velgere finner at Høyre er et bedre alternativ ved neste korsvei.
  Geirmund: Det kan godt være at Krf får større innflytelse på kort sikt gjennom å skifte side. Spørsmålet er hvor lenge det varer, og hva som skjer hvis oppslutningen om Krf reduseres ytterligere på grunn av dette sideskiftet. Når det gjelder skjenkepolitikken respekterer jeg Krf’ synspunkt. Mitt poeng er at beslutningen om skjenketid er truffet i forhandlinger mellom toppene i de rødgrønne partiene. Uansett hvilke argumenter jeg og andre vil fremme når debatten kommer opp i bystyret vil utfallet være gitt. Da vil ikke argumentene telle. Jeg er blant de få som har lest politiets rapport om voldsutviklingen i Trondheim. Den holder ikke logisk og vitenskapelig mål. For meg er dette også et spørsmål om det skal være slik at noen få som bedriver vold skal styre livet til det store flertall. Jeg vet at det er mange i AP som deler mitt synspunkt på dette. Men våre argumenter vil ikke telle i denne debatten.

  Kommentar av Kjetil Utne | 20/09/2011


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: