Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Indias nye matskandale


Indiske myndigheter bruker store beløp på å sørge for at barn under 6 år skal få et godt og næringsrikt måltid daglig. Men alle pengene kommer ikke frem, og barna får diare når de spiser maten. Barna protesterer.

Jeg fikk høre om saken første gang når jeg besøkte en gruppe barn og unge i Basrur i Kundapur provinsen. Tilstede var også Makkala mitra (barnas venn eller barneombud om du vil). De nasjonale myndighetene har bestemt at det skal være næringsrik og lokal mat og med involvering av lokale frivillige. Staten Karnataka ser imidlertid en mulighet til å få noen av disse pengene. Andre spekulerer på korrupsjon. Det som har skjedd er at Karnataka har inngått en kontrakt med et stort firma som leverer tørket mat. For å tilpasse seg kravet om lokalt innhold har de ansatt to damer i hver kommune som tilsetter vann og varmer opp maten. Dette firmaet 4 rupies pr måltid for (4 rupies er ca 60 øre). Ikke mye penger tilsynelatende men med store antall dreier det seg om over en milliard kroner.

Lokale myndigheter og barnas organisasjober har ingenting de skulle sagt, selv om de registrerer at barna ikke liker denne maten og at de ofte blir syke. Det viser seg at innholdet i den tørkede maten er nøyaktig det som står på pakningen, og dermed tilsynelatende i orden. Men dessverre er innholdet ikke i tråd med kravene til god og næringsrik mat.

Det som skjer i mange lokalsamfunn nå er at de samler sammen penger lokalt for å gi barna nok og næringsrik mat uten å ta imot maten fra staten. Og dette kan de gjøre til en kostnad på 30 øre pr barn pr måltid. Altså halv pris.

En interessant vri på saken er at firmaet som selger tørrmaten ikke tilbyr den samme maten over hele staten. For ikke å skape misnøye i de mer velstående områdene av staten serverer de bedre og mer mat der og så kompenserer de ved å servere mindre i fattige områder. Barna der er jo ikke vant med å spise så mye uansett, sier de!

Jeg spør om hvorfor har staten Karnataka inngått en slik avtale. De skulle jo ikke ha noen interesse av å servere dårlig mat når maten uansett blir finansiert av nasjonale myndigheter. Svaret kan naturligvis ingen gi sikkert. Noen spekulerer i at de bruker pengene som er til overs til andre formål, mens andre spekulerer i at det er korrupsjon inne i bildet.

Innbyggerne i Karnataka vil imidlertid ikke sitte stilltiende og akseptere dette. I morgen arrangeres det en pressekonferanse som starter en omfattende kampanje for å snu beslutningen. Kanskje kan internasjonal omtale også bidra til oppmerksomhet og press mot myndighetene i delstaten. India er for tiden inne i sin kanskje største korrupsjonssak knyttet til tildelingen av mobillisenser og landet trenger ikke mer negativ oppmerksomhet av en slik karakter.

Reklamer

23/05/2011 - Posted by | India, Utenrikspolitikk | , ,

2 kommentarer »

  1. […] Delstaten Karnataka har satt ut produksjonen av skolemat til et stort privat firma som leverer tørket mat. Dessverre blir mange barn syke av maten som heller ikke er godt tilpasset […]

    Tilbakeping av Solheims innrømmelse « Kjetils Blå Bølger | 18/05/2012

  2. […] om vi befinner oss i Norge eller India vil det være de som befinner seg nærmest grasrota som best vet hvilke løsninger som fungerer best i lokalsamfunnet. Nasjonale politikere har en tendens til å […]

    Tilbakeping av Lokaldemokrati i Norge og India « Kjetils Blå Bølger | 19/07/2012


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: