Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Mot en kvinnedominert verden?


Gjennom historien er det nesten mannen som har vært den sterke og kvinnen den svake parten. Er vi i i ferd med å få en verden hvor forutsetningene endrer seg, en verden hvor fysisk styrke blir mindre viktig, og andre egenskaper som kvinnene behersker best blir viktigere? Det var denne saken i Aftenposten som fikk meg til å tenke over spørsmålet.

16 år gamle Birk Gautefall Carlenius skriver dette i et leserinnlegg i Aftenposten:

«Gutter er fritt vilt. Vi presses fra alle kanter på grunn av vårt kjønn. Jentene beskrives som best i alt, og en kan ikke lese en avis eller se på TV en eneste dag uten at en eller annen såkalt ekspert har funnet ut at jenter er best i lesing, matte, golf, boksing, ledelse, IQ, EQ og sex, for bare å nevne noen få temaer, der det hevdes at jenter utkonkurrerer gutter.»

Og han får sterk støtte fra mange eksperter:
«Drøyt 50.000 ungdommer går hvert år inn i videregående skole. Forskning tyder på at 10000 av dem dropper ut. I tillegg er det 10000 som henger etter tidsskjemaet. Én tredjedel av ungdommene er altså ikke i rute når det gjelder videregående utdannelse, og flertallet av dem er gutter. Dette skyldes ikke kvinnekampen, men utdannelsespolitikken. Da den gamle yrkesskolen forsvant med Reform 94, ble utdannelsen for smal for mange gutter, mener professor Kåre Heggen ved Høgskolen i Volda.»

Aftenposten har en norsk vinkling på saken. Men kan det være at selv om vi ser bort fra biologiske forskjeller i modningsprosessen og påvirkningen av likestillingsdebatten, så endrer samfunnet seg slik både i Norge og i resten av verden at kvinnene på sikt vil bli det sterke kjønn?

Under min reise i India de siste par ukene stoppet bussen foran et stort reklameskilt som var satt opp av kommunen. Skiltet viste bilder av kommunens flinkeste elever med deres karaktersnitt. Jeg rakk ikke å studere hele skiltet, men kostaterte raskt at 9 av de 10 beste elevene var jenter og lenger ned på listen var det også stort jenteflertall. Det er altså ikke bare i Norge at jentene gjør det bedre på skolen enn guttene. Under de mange møtene mine med medlemmer og ledere i barne- og ungdomsorganisasjonen Bhima Sangha blir jeg også fortalt at fjentene er i flertall blant medlemmene og i enda større flertall blant lederne. Det viser seg også at flest jenter blir valgt til ledere for ungdommens kommunestyre. Jentene er mer interessert enn guttene i å sette seg ned og diskutere felles problemer blir jeg fortalt. Dette skjer altså i en verden som er langt mer mannsdominert enn i Norge.

Så må det naturligvis sies at fortsatt styrer mennene det meste i likestilte Norge, og kvinnenes situasjon i India er fortsatt slik at jenter ikke får sykle og eller klatre i trær. Utfordringene er mange på likestillingens område.

Men hvis de store utviklingstrekkene i verden er slik at jentenes sterke sider blir viktigere og guttenes sterke sider ikke lenger betyr så mye vil ikke det på et eller annet tidspunkt føre til at maktforholdene kjønnene i melloom vil endre seg. Det blir behov for færre i industri og primærnæringene hvor mennene dominerer. Det blir behov for flere med kunnskap, flere i serviceyrker og flere i omsorg. Kunnskap og informasjon er makt. I stadig større grad er det kvinnene som besitter denne makten. Vil det på sikt tippe maktbalansen mellom kjønnene?

Så vet jeg naturligvis at overskriften er satt på spissen. Og om kvinnene skulle få mer makt enn i dag er det neppe noen ulempe.

Reklamer

22/05/2011 - Posted by | India, kultur, Nasjonal politikk, Utenrikspolitikk | , ,

4 kommentarer »

 1. Sjekk ut denne ukas utgave av Ny Tid. Stor artikkel om hvordan kvinnene er i ferd med å overta indisk politikk.

  Kommentar av Øyvind Holen | 22/05/2011

 2. Takk skal du ha! Jeg skal kjøpeNy Tid når jeg kommer hjem i morgen.

  Kommentar av Kjetil Utne | 23/05/2011

 3. «Og om kvinnene skulle få mer makt enn i dag er det neppe noen ulempe.»

  Nix. Jeg vil ikke gi fra meg noen fordeler!

  Kommentar av En mann | 15/06/2011

 4. Det er et likestillingsforum på Facebook som heter Ekvalisme der vi er svært opptatt av gutter og menns likestillingsutfordringer. Bli gjerne med.

  Kommentar av Ekvalismus | 18/02/2015


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: