Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Gateliv i India


En ti minutters spasertur i hovedgata i Hospet er ganske typisk. Hospet er en mellomstor by med ca 130.000 innyggere, men du opplever det samme i New Delhi og i mindre byer også.

Skillet mellom fortau og kjørefelt eksisterer nesten ikke, i den grad det i det hele tatt finnes et fortau. Kjøretøyene (og jeg er bevisst på å skrive kjøretøy og ikke bil) parkerer på fortauet og fotgjengerne må ut i gaten for å komme frem. Her er det kamp om plassen mellom personbiler, lastebiler, busser, og auto rickshawer…… og sykler, kyr, hunder, griser, oksekjerrer, salgsboder for is, chai, mat og mye annet…..og fotgjengere.

Fotgjengerne har siste prioritet og må tilpasse seg den øvrige trafikken. Hvis det mot formodning skulle finnes lysregulerte fotgjengeroverganger er lysene sannsynligvis i uorden. Og skulle de likevel fungere ser det ut som om hensikten med lysene er å la bilistene bli mindre plaget av fotgjengere. Når det likevel stort sett går bra å være fotgjenger er det fordi trafikken går sent. Dermed får alle trafikanter tid til å reagere på det uventede. Og det skjer alltid noe uventet.

Plutselig høres et hornorkester ikke langt unna. Da er det sannsynligvis et bryllup på gang i en av de mange bryllupshallene. Bryllup er stor business i India. Og samtidig ofte en mulighet for arbeid til de mange migrantene i storbyene. Så kommer jeg forbi et verksted for autorickshaw, mopeddrosjene i gult og mørkegrønt som går på gass. Verkstedet har slått seg ned på fortauet og trenger ingen bygning.

Å gå gatelangs i India for å studere folkelivet er på mange måter den beste måten du kan oppleve India. Mennene kler seg stort sett i klær som ligner på de vi har i vesten. Kvinnene derimot er et skue. Små barn, tenåringsjenter, voksne kvinner og eldre damer. De fleste er stolte av sin tradisjonelle og fargerike klesdrakt. Om de er fattig eller rik setter de sin ære i å fremtre med en flott drakt.

Du finner mange tiggere på gatene i India, men sjelden opptrer de pågående og aggressivt. Også andre ”yrkesgrupper” som selgere og taxisjåfører tar kontakt for å selge sine tjenester uten å være urimelig plagsomme. De fleste indere er i det hele tatt høflige og hyggelige.

Ruinene i Hampi, Taj Mahal i Agra og de utallige andre attraksjonene i India er naturligvis flott å få med seg under et besøk. Men det er menneskene som er den store opplevelsen. Og menneskene finner du oftest på gata.

Reklamer

22/05/2011 - Posted by | India, kultur | , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: