Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Bongo fra Kongo og det blåbrune samarbeidet


Jeg må innrømme at det var pinlig å lese om at min partifelle, varaordføreren i Aure kommune, hadde blamert seg på Facebook med «morsomheter» om vinneren av den norske Grand Prix finalen. Dette var dårlig reklame for et parti hvor mangfold er et honnørord.

På den andre side deler jeg synspunktene til den alltid interessante mediekommentator, Sven Egil Omdal:

«Et alternativ er å utvikle ulike toleransenivåer. I stedet for å behandle Rita Ormbostads etonsentriske selivspark som om det var en stortingsmelding, kan vi veie hennes utsagn med ulik vekt når hun snakker fra kommunestyrets talerstol, og når hun rølper blant det hun, noe misforstått, tror er hennes venner.»

Jeg tror de fleste av oss har sagt ting i lystig lag som vi neppe ville sagt i full offentlighet. Enhver uttalelse må sees i den sammenheng den blir avgitt. Det betyr ikke at det er noen grunn til å forsvare det hun har skrevet, men saken har kanskje fått større dimensjoner enn den burde hatt. Noen har til og med spekulert i om hendelsen vil få store konsekvenser for hennes fremtid. Da kan hun kanskje trøste seg med at det pleier å gå seg til. En tidligere statsminister spøkte i en offentlig sammenheng om «bongo fra Kongo». Han er senere blitt både leder for Nobelkomiteen og leder for Europarådet, begge deler med bred politisk støtte.

Jan Bojer Vindheim er medlem av bystyret i Trondheim og førstehandidat for Miljøpartiet De Grønne ved det kommende kommunevalget. Få om noen kommer med så sleivete bemerkninger fra bystyrets talerstol i Trondheim som ham. En gang brukte han betegnelsen «det blåbrune samarbeidet» om partiene Høyre og Fremskrittspartiet, uten å få påtale fra ordføreren, som ellers er ganske påpasselig med å refse talere som bruker kun fornavn på andre bystyremedlemmer.

Jan Bojer Vindheim har brukt den samme betegnelsen i en debatt på Facebook:«… Vi får nå se… om noen måneder om de blåbrune kan danke ut de rødgrønne. Jeg tviler sterkt.»

Og noe senere i debatten:

«Jan Bojer Vindheim ‎*utne. De blåbrune oppstår når det blå partiet høyre allierer seg med det lysebrune partiet FRP.»

I debatten deltok forøvrig blant annet Arbeiderpartiets kommunalråd Geir Waage med beskyldninger om skitten valgkamp. Disse beskyldningene var imidlertid ikke rettet mot samarbeidspartner Jan Bojer Vindheim.

Det kan nok sies at Jan Bojer Vindheim ikke har injurierende kraft. De fleste i bystyret tar ham kanskje ikke helt på alvor. Det betyr ikke at vi skal akseptere denne type beskrivelser av politiske motstandere.

Wikipedia skriver blant annet dette om brunfargen brukt i politisk sammenheng:

«I politikken har imidlertid brunt i uttrykk som «brune ideologier» og «brunskjorter» blitt et symbol for fascistiske og nazistiske ideologier.»

Også Store Norske Leksikon omtaler temaet:

«På det politiske plan har brunt blitt en nedsettende betegnelse for reaksjonære, fascistiske retninger. Utgangspunktet for dette ligger rimeligvis i Hitlers «brunskjorter» som i Horst Wessel Lied blir opphøyet til «de brune bataljoner»(«die braunen Bataillonen»).»

Jan Bojer Vindheim beskriver altså et samarbeid mellom Høyre og Frp som et samarbeid om en politikk som er reaksjonær, fascistisk og nazistisk. Med andre ord en ganske stygg påstand. Denne påstanden sier nok langt mer om Jan Bojer Vindheim enn om Høyre og Frp. Og det ville være hyggelig om også Miljøpartiet De Grønne ogb dets samarbeidspartnere i Trondheim tok avstand fra en slik begrepsbruk om politiske motstandere.

20/02/2011 - Posted by | kultur, Lokal politikk, Nasjonal politikk, Uncategorized, Utenrikspolitikk | , , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Jeg er enig i din analyse vedrørende vår kollega i Aure. Det innebærer bara at man som politikker blir enda kjedeligere i det vi skriver på Twitter/Blogg/Facebook…

    Kommentar av Politikk i Enebakk | 20/02/2011


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: