Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Sirkusparken og politisk sirkus


En ny park er under bygging på Lade på den såkalte «Sirkustomta». På bakgrunn av en grundig høringsprosess og en god faglig og politisk behandling i Kultur- Idretts- og Frliluftslivskomiteen (KIF-komiteen) ble det klart flertall for å kalle den nye parken Sirkusparken. Etter at Lade Arbeiderlag klaget på dette i Adresseavisen sørget ordfører Rita Ottervik for ny behandling av saken og Arbeiderpartiets representanter i KIF-komiteen og formannskapet ble tvunget til å snu slik at navnet nå har blitt Ladeparken med knappest mulig flertall.

I utgangspunktet finnes det mange gode argumenter for å velge Ladeparken som navn. Tilhengerne av Ladeparken gikk først inn for navnet Jarleparken med henvisning til Ladejarlene, men gikk bort fra dette navnet av forskjellige grunner. Både områdets historie og beliggenheten er gode argumenter for Ladeparken.

Utformingen av parken har imidlertid tatt utgangspunkt i tomtas tidligere bruk som sirkustomt og ved å skape en park med en leken form og med klare henvisninger til sirkuslivet som har vært på tomta vil det være naturlig å gi den navnet Sirkusparken.

Høringsrunden har vist delte syn blant beboerne på Lade. Mens de eldre har ønsket Jarleparken eller Ladeparken har ungdommen gått for Sirkusparken.

I KIF-komiteen var flertallet klart. Mot to stemmer vedtok flertallet Sirkusparken. Normalt ville saken stoppet der. Men regelen tilsier at navnesaker som ikke er enstemmige må gå til formannskapet for godkjennelse. Normalt en ren formalitet.

Men når ordføreren uttaler til Adressa at saken må opp til ny behandling så hopper naturligvis Arbeiderpartiets representanter i komiteen. Alle AP-representantene i komiteen skifter plutselig mening og går for Ladeparken. Men ettersom Høyre, Frp, Venstre, SP og MDG vil ha Sirkusparken som navn blir det fortsatt flertall for dette.

I slike saker er praksisen vanligvis at man først foretar en prøvevotering, slik at komiteen kan gjøre et enstemmig vedtak. Men Arbeiderpartiet, som ellers er en ivrig tilhenger av en slik praksis, ville ikke akseptere resultatet av en prøvevotering. Dermed ble komiteen ikke enig og formannskapet fikk anledning til å behandle navnesaken for parken. I formannskapet hadde Senterpartiet gitt etter for pisken fra ordføreren mens SV delte seg. Dermed ble resultatet 6-5 for Ladeparken.

Isolert sett er ikke Ladeparken noe dårlig navn, men prosessen frem, mot navnevalget har vært underlig og udemokratisk.

Arbeiderpartiet ga i KIF-komiteen også klar beskjed om at de fortsatt ønsket å bruke prøvevotering for å skape enstemmige komitevedtak. Det var imidlertid bare alle andre partier som burde forholde seg til flertallet i en prøvevotering. Selv ville de gjøre som det passet seg. Slik kan det naturligvis ikke fungere. Nå har i praksis alle partier blitt fristilt fra dette «gentlemans agreeement». Neste gang stemmer vi som vi vil og tar ikke hensyn til en eventuell prøvevotering.

Verftsbrua ble hetende Blomsterbrua på folkemunne. Ceciliebrua, som passerer Nidelva bak St Olavs Hospital, kaller folk for sykehusbrua fordi ingen vet hva den egentlig heter. For meg heter den nye parken på Lade for Sirkusparken.

Reklamer

02/02/2011 - Posted by | kultur, Lokal politikk | , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: