Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

«Klapp igjen, Erna»


I begynnelsen av oktober påpekte Erna Solberg at det er må gjøres mer for å få de mange som faller utenfor arbeidsmarkedet ut i jobb. Arbeiderpartiets nestleder trodde nok hun satte skapet på plass når hun ba «sosial-Erna» om å «klappe igjen». Høyre burde visst overlate til Arbeiderpartiet å snakke om velferd:«Det er irriterende at Høyres leder plutselig leker sosialdemokrat og forsøker å framstå som om hun kjemper for arbeidstakernes rettigheter. Høyres politikk vil aldri bidra til et inkluderende arbeidsliv», sa Pedersen til Dagsavisen. Nå var det riktignok ikke de som er så heldige å være jobb Erna snakket om, men derimot de som faller utenfor arbeidsmarkedet.

Men ordvirtuosen Helga Pedersen ser ut til å ha vansker med å bestemme seg.

– Høyre har konsekvent nektet å snakke om sin egen politikk. I stedet har de fått opptre som kommentatorer til regjeringens politikk. Dette har vi tenkt å endre på under valgkampen, sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Helga Pedersen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Dette sier hun etter at Høyre og Erna Solberg har presentert sin nytenkende velferdspolitikk i helga. Kanskje det er på tide at Helga Pedersen bestemmer seg for om Erna skal «klappe igjen» eller om hun skal presentere Høyres standpunkter?

Jeg var selv tilstede på den såkalte Felleskonferansen hvor partiledelsen, Høyres stortingsgruppe og Høyres sekretærkorps deltok. Erna brukte rundt en time på sitt foredrag og tiden brukte hun hovedsakelig på å snakke om hvor viktig det var å ha et godt samarbeid med fagbevegelsen samt en presentasjon av Høyres velferdspolitikk. Hun snakket knapt om Arbeiderpartiet i det hele tatt.

Og Høyres nestleder Bent Høie har rett:

– Det er jo nettopp ett av kjennetegnene til Høyre at vi tar initiativ til egne saker, sier Høie til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og drar fram flere eksempler på hjertesaker for Høyre.

Og velgerne ser ut til å sette pris på partiets innsats. De fleste meningsmålingene i januar viser Høyre som landets største parti. Bakgrunnstall som vi ble presentert for på Felleskonferansen viser tildels en dramatisk utvikling:

* Mens flere velgere mener Erna Solberg er ærlig er det færre som mener det samme om Jens Stoltenberg.
* Langt flere mener at Erna Solberg har et klart mål for Norge, mens færre mener det samme om Jens Stoltenberg.

Og slik fortsetter det på område etter område.

Her er noen av de viktigste elementene i Høyres velferdspolitikk:

* Fritt behandlingsvalg – brukerne velger fritt mellom offentlige, private og ideelle institusjoner.
* «Allianse for velferd». Ideelle institusjonene som Kirkens Bymisjon og gis selvstendig status gjennom såkalte «smartere velferdsavtaler» med det offentlige.
* Anbudsreglene endres slik at frivillighet/privat engasjement gjøres til et selvstendig kvalitetskriterium, på linje med pris og kvalitet.
* Etablering av Kvalitetsportalen på nett, hvor brukerne sjekker ventetider, kvalitet m.m. hos institusjoner godkjent for «fritt behandlingsvalg».
* Økonomiske incentiver skal sikre langvarig effekt av behandling, ved at deler av utbetaling skjer når dette dokumenteres

– Med et mørkeblått flertall på meningsmålingene som bakgrunn, går vi mot en av de mest ideologiske valgkampene på lenge. Men det er altså ikke uten betydning for folk hvilken ordfører de får etter valget. Når Høyre må på banen, ser vi også at katta er ute av sekken, sier Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå.

Som om Høyre er opptatt av å skjule sin politikk!

I miljøet rundt Høyre skjer det for tiden mer nytenkning enn i noe annet parti. Høyre har visjoner for Norge og visjoner for Trondheim og Sør-Trøndelag. Kanskje er det mangelen på nye tanker og visjoner som skaper frustrasjoner hos de rødgrønne partiene. Kommentator Kjetil Alstadheim i DN peker i dagens avis på at regjeringens visjon synes å være «Ikke blå» Han påpeker at «Allerede i mars ifjor uttalte SV-leder Kristin Halvorsen at det rødgrønne regjeringsprosjektet «.

Videre skriver Alstadheim:

«Det kan virke som om den rødgrønne visjonen er redusert til å være ikke-blå. Særlig for SV må det føles ganske lite tilfredsstillende. Men gårsdagens duell mellom Halvorsen og Høyre-leder Erna Solberg i NRKs Politisk kvarter viser noe av de rødgrønnes problem. Blå politikk høres ikke ut som før.»

Og senere:

«Der ligger også den store svakheten med Halvorsens strategi om å være «ikke-blå». Hun ender i rollen som forsvarer av det eksisterende.»

Noen vil kanskje synes at det er paradoksalt at sosialdemokrater og sosialister skal forsvare det bestående mens Høyre vil reformere, men i grunnen har «forandre for å bevare» alltid vært kjernen i konservativ ideologi.

Skal vi bevare det norske velferdssamfunnet må det forandringer til. Disse forandringene kommer ikke fra Arbeiderpartiet. Så er det en ting jeg kan love er det at vi ikke vil klappe igjen.

Reklamer

25/01/2011 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | , , , , ,

1 kommentar »

  1. Well spoken:-))

    Kommentar av Tanja Holmen | 26/01/2011


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: