Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

(Også) de eldre stemmer Høyre


Bakgrunnstallene viser at hver tredje velger over 60 år svarer at de vil stemme Høyre, opplyser TV2 i forbindelse med gårsdagens partibarometer. Dette er en svært interessant opplysning.

Avisene er dessverre svært forsiktige med å gi opplysninger om bakgrunnstall. Tallgrunnlaget er naturligvis også begrenset, men det er ikke første gang det siste året at vi får indikasjoner på at Høyre har opplevd en noe overraskende vekst blant de eldste velgerne.

Tradisjonelt har Høyre hatt sin sterkeste posisjon blant menn under 60 år. Ved siste valg ble for første gang oppslutningen større blant kvinner enn blant menn. Blant de over 60 har Høyre hatt en OK oppslutning, men både AP og Frp har tradisjonelt stått sterkere i denne aldersgruppen. Mye tyder altså på at Erna Solberg har lykkes godt med sin strategi om å bredde partiets politikk.

De eldre velgerne er tradisjonelt mer konservative enn andre velgere i betydningen at de i større grad holder fast ved det politiske valg de har foretatt. Denne velgergruppen skiller seg også ut ved en større valgdeltagelse enn yngre velgere. Når Høyre synes å ha gått fra en underrepresentasjon blant eldre velgere til en overrepresentasjon er det en ganske dramatisk utvikling som det er grunn til å legge merke til. Det politiske signalet de eldre velgerne gir er at de ikke er fornøyde med dagens eldrepolitikk. «Gammel nok til å bestemme selv» står det på T-skjortene til Senior Høyre. Arbeiderpartiets motvilje, ikke minst i Trondheim, til å la de eldre selv bestemme hvem som skal pleie dem og hjelpe dem ser ut til å få konsekvenser for velgeroppslutningen.

Politiske analytikere har kommentert Høyres fremgang stadig oftere det siste året. Et av de gjennomgående kommentarene er at dette ikke vil holde til valget. Resonnementet har igrunnen vært ganske logisk. Høyre har nemlig langt større lojalitet blant sine velgere enn de andre partiene. Ikke minst har Arbeiderpartiet mye å gå på og kan ved en tradisjonelt god valgkamp ta tilbake mange velgere som har satt seg på gjerdet. Tilsvarende vil Høyre tape på en slik utvikling ettersom man har lite å gå på.

Men flere trekk av Høyres fremgang kan bidra til at fremgangen er bærekraftig. Ikke minst gjelder det den usedvanlige fremgangen blant eldre velgere. Dette er velgere som møter opp ved valgurnene. Et annet trekk som kan dra i samme retning er det forhold at en så stor del av Høyres fremgang er velgere som har gått fra Arbeiderpartiet til Høyre. Ca 3,5 prosentpoeng er tatt direkte fra AP. Et siste moment som styrker Høyres muligheter er at Høyre ikke bare er landets største parti for tiden, men Høyre har også størst oppslutning som andre valg. Når velgerne til de fleste partiene fra Frp til AP blir spurt om hvem de vil stemme på hvis de ikke kunne stemme på sitt eget parti, svarer de Høyre. Dette gir et enormt velgerpotensial for Høyre.

Fem av de siste seks partibarometrene viser Høyre som største parti. Gjennomsnittet i desember viste dødt løp mellom Høyre og AP. For et år siden ville et slikt faktum skape store overskrifter. I dag er det ingen som vil bli overrasket hvis Høyre tar ledertrøyen i januar.

Reklamer

11/01/2011 - Posted by | Nasjonal politikk | , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: