Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Næringsminister og valgkampsjef


I dag kom nyheten om at Trond Giske er utnevnt til Arbeiderpartiets valgkampsjef i Trondheim. Ingen er i tvil om at Arbeiderpartiet blir en enda mer formidabel motstander i den lokale valgkampen i Trondheim etter dette. Valget av Giske som valgkampsjef betyr nå at regjeringen går for fullt inn i kampen for å bevare den eneste storbyen under rødgrønn kontroll. De rødgrønne partiene har nok for lengst gitt opp kampen om Oslo, Bergen og Stavanger.

Hva vil dette bety for valgkampen i Trondheim? Giskes kapasitet er uomstridt og ingen kan være i tvil om at hans engasjement vil bli fulgt opp av regjeringen med tallrike statsrådsbesøk, lovnader og «lekkasjer». Giskes posisjon som valgkampsjef vil dessuten gi ham en plattform for å komme på i media når det gjelder lokale spørsmål. Det spennende blir da om media vil spille rollen som ukritiske klakkører eller om de tar sitt ansvar som et kritisk korrektiv.

Valgkampen i 2009 tyder på at det førstnevnte vil skje. Arbeiderpartiet lykkes med sin lokale strategi hvor vi så få konkrete politiske utspill fra deres side. Istedet var det utenriksministerens besøk på Pstereofestivalen, statsministerens besøk hos Åge Aleksandersen og den dobbelte åpningen av Rockheim (betalt av skattebetalerne) et år før museet var ferdig som preget medias dekning av Arbeiderpartiets lokale valgkamp. Denne «feelgood-taktikken» fjernet oppmerksomheten mot problemene i rødgrønne Trondheim og regjeringens mange løftebrudd. Sannsynligvis vil media gå i fellen på nytt.

For Trond Giske har statsrådposten og valgkamparbeidet alltid vært en og samme ting. Han er en mester i å regissere nyhetene slik at de passer inn i partiarbeidet. Men når han nå tar oppgaven som valgkampsjef i Trondheim tar han denne sammenblandingen til nye høyder. Ingen er naturligvis i tvil om at statsrådene i Stoltenbergs regjering representerer sine partier, men statsrådene skal også være statsråder for hele Norge. Dette krever til en viss grad at man skiller rollen som statsråd fra rollen som valgkampaktør selv om det naturligvis vil være umulig å skille disse rollene helt. Nå vet imidlertid alle som får besøk av næringsministeren i valgkampen at det er valgkampsjefen som kommer på besøk og både de og media bør forholde seg til det.

Til tross for Giskes store kapasitet kan det også stilles spørsmål ved om et engasjement som valgkampsjef i Trondheim kan gå ut over jobben som næringsminister. Eller mener han at jobben ikke er mer krevende og viktig at den kan utføres på deltid? Uansett gir det et signal utad om at næringspolitikken ikke prioriteres.

Yngve Brox blir i Adressa sitert på at utnevnelsen av Trond Giske som valgkampsjef er skremmende. Det skremmende i denne utnevnelsen er nok først og fremst at det gir utrykk for hvor desperat Arbeiderpartiet vil kjempe for å beholde makten i det rødgrønne utstillingsvinduet. Partiet har enorme ressurser på egen hånd og sammen med fagbevegelsen. Når så regjeringen og partiet nasjonalt kommer på banen i tillegg vil det bli brukt ressurser som ingen andre partier er i nærheten av å matche. For alle som ønsker et borgerlig flertall med Høyre i ledelsen av Trondheim kommune betyr det at man må stille opp både økonomisk og personlig. Denne oppskaleringen av valgkampen i Trondheim utfordrer alle oss som ser behovet for en ny ledelse til å stå på enda hardere og jobbe enda smartere. Den utfordringen tar jeg, og jeg håper mange andre gjør det samme.

Reklamer

04/01/2011 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | , , ,

4 kommentarer »

 1. Håper virkelig det blir mulig å treffe Giske i Trondheim under valgkampen!

  Kommentar av arvid birkeland | 04/01/2011

 2. Buuhuu…slemme arbeiderpartiet har tenkt å føre valgkamp. Udemokratisk! De har til og med tenkt å benytte en arbeiderpartipolitiker som arbeiderpartivalgkampsjef. Skremmende!

  Kommentar av Tore Tunell | 04/01/2011

 3. Den PR-kåte Pinochio ser nok til å få sin sårt tiltrengte air-time.

  Mannen er en mester i å produsere tekst uten substans.

  Kommentar av Fred Fysak | 05/01/2011

 4. Tore Tunell:
  Dette er naturligvis ikke udemokratisk. Arbeiderpartiet har all mulig rett til å bruke sine ressurser slik de vil. Så kan man stille spørsmål ved om Norge og norsk næringsliv bør være fornøyd med at Trond Giske oppfatter jobben som næringsminister som en deltidsjobb.

  Børge Brende har også vært næringsminister og kunne valgt å bruke tiden sin på valgkamp i Sør-Trøndelag. Det gjorde han ikke. Næringslivet og norske arbeidsplasser var for viktig til det.

  Kommentar av Kjetil Utne | 05/01/2011


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: